Communicatieprogramma Cocp is erkend als effectieve interventie voor het verbeteren van de communicatieve interactie tussen personen die niet kunnen praten en sprekende mensen in hun omgeving. De deelcommissie gehandicaptenzorg erkende deze methode die wordt gebruikt bij mensen met ernstig meervoudige beperkingen.
Het Cocp-programma is ontwikkeld voor kinderen of volwassenen die door ernstige motorische en/of verstandelijke beperkingen niet of nauwelijks kunnen (leren) praten en voor de belangrijke personen in hun leven. Cocp wordt zowel gebruikt in instellingen voor kinderrevalidatie en speciaal onderwijs, als in (woon)voorzieningen voor kinderen of volwassenen met beperkingen.
Je helpt het niet-sprekende kind of de volwassene bij Cocp met een individueel communicatiesysteem, dat bestaat uit communicatievormen en –hulpmiddelen. De communicatiepartners leren hun interactiestijl en taal zo goed mogelijk afstemmen op de cliënt, zodat hij of zij zo veel mogelijk gelegenheden krijgt om te communiceren.
Volgens de erkenningscommissie is Cocp “een duidelijke, complete interventie die geschikt is voor een brede doelgroep van mensen die niet of nauwelijks kunnen (leren) praten en alle belangrijke personen in hun dagelijks leven. Het doel is dat de communicatie verbetert. Het onderzoek naar deze interventie laat zien dat deze doelstelling behaald wordt.”
Databank
In de gehandicaptenzorg zijn veel goede interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. De databank geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve methodes. Twee onafhankelijke commissies (ouderenzorg en gehandicaptenzorg) onder voorzitterschap van prof. dr. Pauline Meurs beoordelen de ingediende aanpakken. |
Meer informatie op www.cocp.nl . Foto Universiteit van Amsterdam.
Bekijk de databank op de website van kenniscentrum Vilans en de vermelding van Cocp in de databank.
Lees een eerder Klik-artikel over onderzoek naar het communicatieprogramma Cocp, waarin familie en begeleiders van een ernstig gehandicapt meisje vertellen over hun ervaringen met de methode: