Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Congres over begeleiding van transgender personen met een LVB

24 november 2020 Ruth Eppink Geen reacties

Hoe ondersteun je een cliënt met een licht verstandelijke beperking die jou net heeft verteld dat zij zich van binnen een man voelt? Een transgender persoon dus. Oh help, daar weet je zelf nauwelijks iets van. En waar vind je er betrouwbare informatie over? Een interview met Jessica Maes, orthopedagoog en organisator van het onlinecongres Transgender & LVB.

Jessica Maes deed onderzoek naar de behoeftes van begeleiders in het ondersteunen van transgender personen met een licht verstandelijke beperking. Eind 2019 vertelde ze op het symposium LHBTI & LVB al over dit onderzoek, dat is inmiddels afgerond. De uitkomst van het onderzoek vormt de basis voor het congres Transgender & LVB dat op 12 januari online is te volgen.

Maes: “Het doel van het congres is kennisdeling. Veel zorgprofessionals hebben weinig kennis en vaardigheden over transgenderthematiek bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Daar is nog een slag in te slaan. Via interactieve lezingen en vier verschillende deelsessies – die je ook nog na het congres kunt volgen – krijg je als begeleider volop informatie en uitleg over onder meer:
- genderteams,
- transgender en culturele diversiteit,
- rechten en wetgeving,
- en methodieken en instrumenten die je kunnen helpen bij het begeleiden van transgender personen met een LVB. Vergis je niet, een gendertransitie – dus van man naar vrouw of andersom – duurt vaak jaren. Dat kan bij cliënten tot frustraties leiden en hoe ga je daarmee om? Het hele traject roept vragen op: mag ik al een andere naam gebruiken en hoe ga ik het aan anderen vertellen? Dat zijn aspecten waar begeleiders ook in kunnen meedenken en sturen”, aldus Jessica.

Rolmodellen en transfobie
De coming-out van BN’ers als Nikkie de Jager (Nikkie Tutorials) en model Loiza Lamers heeft er volgens haar voor gezorgd dat er binnen de transwereld nu ook rolmodellen voor met name jongeren zijn: “Daardoor zie ik meer acceptatie ontstaan. Maar er zijn nog genoeg mensen die het raar of abnormaal vinden en dat ook duidelijk kenbaar maken. Zeker voor transgender personen met een licht verstandelijke beperking is dat heel confronterend. Zij beschikken vaak niet over een groot sociaal netwerk dat hen op kan vangen. Veel voorlichting geven is wat mij betreft het beste middel tegen transfobie.”

Seksuoloog
Klik-lezers herkennen ongetwijfeld de naam van seksuoloog Welmoed Visser-Korevaar. Zij staat op het congres stil bij stil bij gendervragen, de genderidentiteitsontwikkeling en bejegening van gendervragen bij mensen met een verstandelijke beperking.

Ervaringsdeskundige
Jess Maeijer vertelt als ervaringsdeskundige over zijn transitie. “Als hij wil testen of een begeleider zijn transitie wel echt accepteert, vraagt Jess of die zorgprofessional met hem meewil om een penisprothese uit te zoeken. Ja, ook die zaken horen erbij,” zegt Jessica.

Ze nodigt transgender personen met een licht verstandelijke beperking uit om het congres te volgen. “Zij kunnen kosteloos aanschuiven bij hun begeleider, docent, ouder of behandelaar. Voor de cliënten is het goed om te weten waar je betrouwbare informatie kunt vinden. Door online gewoon wat te googelen, kun je op schimmige sites terechtkomen waar je bijvoorbeeld illegale hormonen kunt bestellen. En dat is juist wat we willen voorkomen.”  |

Meer informatie over het congres Transgender & LVB, accreditatie en hoe je je kunt inschrijven staat op www.transgender-lvb-congres.nl. Het congres is dinsdag 12 januari tussen 09.00 en 13 uur online te volgen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!