De gezondheidszorg gebruikt onder meer het instrument Clinical Frailty Scale (CFS) om te beoordelen of een coronapatiënt te kwetsbaar is voor ziekenhuisopname of IC-opname. CFS blijkt bij mensen met een verstandelijke beperking en corona vaak een vertekend beeld te geven. Daarom hebben onderzoekers van GOUD een kortere, aangepaste versie ontwikkeld voor de verstandelijk gehandicaptenzorg.
GOUD is de Academische Werkplaats bestaande uit het Erasmus MC en de zorgorganisaties Abrona, Amarant en Ipse de Bruggen. Onderzoekers hiervan ontwikkelden een verkorte VB-Kwetsbaarheidsindex om inzicht te geven in de kwetsbaarheid voor ziekenhuisopname bij een besmetting met het coronavirus bij mensen met een verstandelijke beperking.
Hoofdonderzoeker Dederieke Festen van GOUD: “We hebben op basis van data van bijna 1000 vijftigplussers met een verstandelijke beperking de Clinical Frailty Scale vergeleken met de VB-Kwetsbaarheidsindex. Hieruit blijkt dat maar liefst 92% op basis van de CFS ten onrechte ingedeeld werd als matig kwetsbaar en bijna 75% als ernstig kwetsbaar.”
In de praktijk zou dit betekenen dat deze mensen niet in aanmerking komen voor ziekenhuisopname of opname op de intensive care. Wanneer gemeten zou zijn met de verkorte VB Kwetsbaarheidindex, was de uitkomst heel anders geweest en zouden ze wel in het ziekenhuis opgenomen kunnen worden.
Er is online een beknopte handleiding voor de verkorte VB Kwetsbaarheidindex te vinden. Deze index van GOUD meet de kwetsbaarheid aan de hand van 17 vragen en is inmiddels opgenomen in ‘de Leidraad verwijzing van de volwassen patiënt met VB en (verdenking op) COVID-19’. |