Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dagbesteding op afstand: zo hou je toch verbinding

21 april 2021 Door de redactie Geen reacties

Toen Nederland in lockdown ging en dagbestedingen moesten sluiten, wist begeleider Roelof Noorda dat hij alles op alles moest zetten om toch dat lijntje met zijn cliënten te behouden, al was het dan op afstand. Hij bedacht de Quarantaine Qunst Challenge.

Roelof is werkzaam bij zorgaanbieder Cosis, waar hij het project TROTS leidt. Dat is het talentencentrum van Cosis, waarbij deelnemers hun talenten ontdekken en met hulp van trajectbegeleiders richting (betaald) werk kunnen gaan.

Meteen nadat premier Rutte had verkondigd dat Nederland op slot zou gaan, besloot hij allerlei materialen bijeen te brengen om pakketjes te maken voor de cliënten: verf, kwasten, knutselspullen. Allemaal mochten ze zo’n pakket op komen halen, zodat ze thuis dingen konden maken: de Quarantaine Qunst Challenge. Vooral voor cliënten die baat hebben bij structuur in de dag bleek dit een uitkomst.

Verbonden voelen
Roelof gaf zijn cliënten iedere dag een woord, waarmee ze aan de slag gingen, zoals ‘spin’.

Het leverde zelfgemaakte spinnenwebben, foto’s, tekeningen, knutsels en schilderwerkjes van spinnen op. Aan het eind van de dag, als hij alle inzendingen via appjes binnen had, maakte Roelof er een compilatie van (in een filmpje of collage) en deelde die met zijn groep. Het zorgde ervoor dat de groep zich met elkaar en met Roelof verbonden voelde.

Roelof merkte na verloop van tijd dat hij op afstand op een andere manier kon ondersteunen en dat de gesprekken met cliënten persoonlijker werden. Lees meer over het project van Roelof op de site van het Kennisplein Gehandicaptensector. Daar is er tevens een filmpje over te bekijken.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!