De enorme veranderingen in de zorg waren voor dagcentrum de Werkspecht in Maarssenbroek aanleiding om de blik naar buiten te richten. De gemeente Stichtse Vecht wordt volgend jaar gedeeltelijk verantwoordelijk voor de financiering van de Werkspecht (Reinaerde), wat gepaard gaat met een bezuiniging van 25%. Dat vraagt dringend om meer uitwisseling met de buurt.
Begeleidster Petra van Dongen onderzocht via enquêtes en interviews met allerlei betrokkenen hoe deelnemers een rol van betekenis kunnen gaan spelen in de wijk Spechtenkamp, waar het dagcentrum staat. "Om samen verder te komen is het soms nodig om een sprong in het diepe te nemen," schrijft Petra van Dongen in haar onderzoeksverslag.Illustratie: 'De sprong' van Derk Wessels Dagcentrum de Werkspecht biedt werk en dagbesteding aan 60 mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn een bakkerij, een handenarbeid- hout- en tuinafdeling, dienstverlening en wasserij, montage- en inpakwerkzaamheden. En er is een belevingsgroep voor mensen die meer (lichamelijke) zorg nodig hebben.
Onderzoek
Het onderzoek bestond uit een inventarisatie en afstemming van de behoeften en mogelijkheden van:
Moestuin
Volgens Petra van Dongen bieden de school en de wijk voorlopig de beste mogelijkheden tot wederkerigheid. Deelnemers van de Werkspecht deden mee aan de Lentemarkt en zijn present bij de maandafsluitingen op de school, deelnemer Wim haalt wekelijks papier op dat moet worden versnipperd, leerlingen en deelnemers gaan samenwerken in de moestuin van de school, en school en dagcentrum hebben samengewerkt tijdens de Koningspelen.
Breicafé
Het dagcentrum werkt samen met de wijkcommissie bij het organiseren van activiteiten in de wijk.
Deelnemers van de Werkspecht houden de wijk schoon, waaronder de speeltuintjes. En ze onderhouden de tuinen van buurtbewoners en het gemeenteplantsoen. Er is een plan om een buurtmoestuin op te zetten.
Het gebouw van de Werkspecht wordt ingezet als ontmoetingsplek voor ouderen uit de wijk, en ook voor andere doelgroepen. Zo staat er een breicafé voor ouderen op stapel.
Informatie: www.reinaerde.nl