Melike Senler (27) vertelt in een nieuw weblog voor Klik over de overstap die zij maakte van Defensie naar zorgorganisatie ’s Heeren Loo. Zij is de eerste kandidaat van het convenant voor zij-instromers dat ’s Heeren Loo met Defensie sloot. Melike werkte als medewerker goederenbeheer bij Defensie en startte in juni met een BBL-traject bij ’s Heeren Loo.
Logistiek, daar weet ik veel van. Bij Defensie was ik Korporaal Logistieke Dienst Goederenbeheer en dat betekende dat ik zorgde voor de uitrusting voor de mariniers.
Ik voer 5 jaar lang bij de Koninklijke Marine. Aan boord zorgde ik voor alle spullen zoals schroeven, pennen en wc-papier. Twee keer ging ik op uitzending naar Somalië en een keer naar Irak. Ik deed mee aan oefeningen rond de kust van Italië, Engeland, Noorwegen en Zweden.
Ommekeer
Daarna zat ik 4,5 jaar in Doorn en ondersteunde de mariniers met logistieke zaken. Ik had bij de Koninklijke Marine een geweldige tijd en ik ontmoette daar mijn vriend. We kregen samen een kindje en dat was een ommekeer.
Ik wilde meer thuis zijn en niet meer op uitzending gaan. Ik keek om me heen naar logistieke functies in de burgermaatschappij. De papieren heb ik hiervoor. Toch knaagde er iets in me. Ik wilde eigenlijk geen logistiek functie meer.
Ik besloot Defensie om hulp te vragen en diende mijn laatste jaar in. Als je je laatste jaar indient, is Defensie verplicht om je in dat jaar te helpen aan een baan of een opleiding.
Het proberen waard
In het gesprek met Defensie vertelde ik mijn interesses. De naam ’s Heeren Loo werd genoemd. Ik had nog nooit van deze organisatie gehoord, maar het leek me het proberen waard.
Iemand van ’s Heeren Loo belde mij en ik kreeg uitleg over wat het werken met mensen met een beperking inhoudt. Ik kende dit werk helemaal niet. Ik kreeg de vraag of ik een gesprek wilde in Druten aangezien het dicht bij mijn woonplaats is. ‘Ach, waarom ook niet. Ik kan altijd even kijken en op gesprek gaan’, dacht ik.
Meelopen
Bij ’s Heeren Loo in Druten kreeg ik veel informatie maar nog steeds wist ik niet wat het werk nou precies inhoudt. Daarom ging ik een dag meelopen bij ouderen mensen die meervoudig beperkt zijn.
Die ochtend werd ik erg vriendelijk ontvangen door de begeleiders van de groep. Ze namen me overal mee naartoe en legden alles aan me uit. Ik hielp met het wassen van de bewoners en ondersteunde bij de dagbesteding.
Ik vond het erg interessant, maar ik wist ook zeker dat ik niet bij deze mensen wilde gaan werken. ‘’s Heeren Loo gaat het niet worden’, dacht ik.
‘Deze mensen wil ik helpen om de dag samen door te komen’
Gelukkig nam een andere collega mij toen mee naar haar woning waar mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag wonen. Zij moest een bewoner ophalen die op dat moment moeite had om naar zijn dagbesteding te gaan. Het was een behoorlijke strijd om hem mee te krijgen.
Op een bepaalde manier ging zij rustig met hem om en praatte zij tegen hem. Uiteindelijk lukte het haar en liep de bewoner mee naar zijn dagbesteding. ‘DIT IS HET’, dacht ik bij mezelf. Ik voelde het direct. Deze mensen wil ik helpen om de dag samen door te komen.
Op mijn plek
Nu, vijf maanden verder, ben ik helemaal op mijn plek. Ik heb mijn roeping gevonden. Ik vind het geweldig om de zes bewoners het normale leven te laten ervaren. Het leven zoals jij en ik ook hebben. We doen samen boodschappen en werken samen. Prachtig. |
De komende maanden volgen nog meer blogs van Melike Senler. Wil je ook met mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag werken? Kijk dan op de website van 's Heeren Loo. Of lees meer over het convenant dat Defensie met ’s Heeren Loo sloot: