Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

De rol van familie op welzijn en gedrag van mensen met een licht verstandelijke beperking

15 januari 2025 Redactie Klik Geen reacties

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking heeft de langetermijneffecten van familierelaties op het welzijn en gedrag van mensen met een licht verstandelijke beperking onderzocht. In een factsheet worden de belangrijkste resultaten besproken.

Wanneer mensen met een licht verstandelijke beperking ondersteuning bieden aan familieleden, kan dit positieve gevolgen hebben voor de cliënten: zij kunnen minder last hebben van internaliserend probleemgedrag, waaronder angst, depressie en terugtrekgedrag, meldt het onderzoeksteam van de AWVB.

Het team keek ook naar externaliserend gedrag bij mensen met een licht verstandelijke beperking, dus gedragsproblemen die naar buiten zijn gericht, zoals agressie en impulsiviteit. Ondersteuning binnen familierelaties bleek hier geen effect op te hebben.

Verder zagen de onderzoekers dat deelnemers aan het onderzoek die bij aanvang al meer gedragsproblemen hadden, dit bij de volgende meting (zo’n vijf jaar later) nog altijd hadden. Het subjectief welzijn en gedragsproblemen blijven dus stabiel.

‘Ondersteun familie’

Binnen familierelaties blijkt vooral het ondersteuning bieden door cliënten aan familie een positieve uitwerking te hebben op het welzijn en gedrag. Daarom pleiten de onderzoekers voor het stimuleren van ondersteuning bieden aan familie. Creëer mogelijkheden om een actieve ondersteunende rol te spelen binnen de familie. Help bijvoorbeeld bij het sturen van een berichtje of kaartje wanneer een familielid iets heeft meegemaakt.  |

Het factsheet en meer over het onderzoek vind je op de website van de AWVB.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!