De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil dat werkgevers in de zorg en jeugdhulp diploma’s en Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG’s) van medewerkers en sollicitanten goed controleren. En dat zij bij valse papieren een melding doen bij het Openbaar Ministerie. Want steeds vaker blijken werknemers of sollicitanten te frauderen met diploma’s en VOG’s.
Eigenlijk is het bijzonder dat het werknemers lukt om met valse diploma’s aan de slag te gaan, want werkgevers hebben de wettelijke verplichting om die zaken te checken. Door krapte op de arbeidsmarkt werken veel zorgorganisaties met bemiddelings- en uitzendbureaus en vaak wordt dan de afspraak gemaakt dat zij de papieren controleren. Maar uiteindelijk blijven de werkgevers verantwoordelijk voor de screening.
Meldingen
Vorig jaar kreeg de inspectie 95 meldingen over zorgverleners met een vals diploma of certificaat en 11 meldingen over een valse Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit een een ruime verdubbeling ten opzichte van eerdere jaren. Misschien vormen deze aantallen slechts het topje van de ijsberg. Daarom doet de IGJ de oproep om de papieren van werknemers en sollicitanten goed te controleren.
Het probleem met vervalste diploma’s en VOG’s speelt met name in de gehandicaptenzorg, de ggz, bij verpleeghuizen, in de wijkverpleging en jeugdzorg. Een gevaarlijke ontwikkeling, want als zorgverleners werken met valse papieren, is de veiligheid van cliënten in gevaar.
Checken
De inspectie vraagt zorgaanbieders en bemiddelingsbureaus die valse diploma’s en VOG’s ontdekken, om via de politie hiervan een melding te doen bij het Openbaar Ministerie en de IGJ, zodat die actie kunnen ondernemen. Manieren om te checken of diploma’s en VOG’s echt zijn, staan op de website van de inspectie.
De Tweede Kamer heeft onlangs met minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport gedebatteerd over een wetsvoorstel waarmee fraude in de zorg effectiever moet worden aangepakt. |