Kan een voedingssupplement agressief gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking verminderen? Zorgorganisaties Amarant, Amerpoort, Gemiva-SVG, Schakenbosch, ’S Heeren Loo en Trajectum hebben zich aangemeld voor een studie hiernaar. De onderzoekers nog op zoek naar deelnemers binnen deze organisaties.
David Gast, werkzaam bij zorgorganisatie Gemiva-SVG groep en onderzoeker bij LUMC, vertelde eerder aan Klik over de start van het onderzoek binnen de gehandicaptenzorg naar het verminderen van probleemgedrag met behulp van een voedingssupplement van vitaminen, mineralen en n-3 vetzuren. Hij legde destijds uit dat het niet de bedoeling is dat de behandeling met het voedingssupplement in de plaats komt van een gerichte aanpak van de oorzaak van probleemgedrag, maar ter ondersteuning daarvan.
Het onderzoek wordt inmiddels binnen zes organisaties in Nederland uitgevoerd. Binnen die organisaties (Amarant, Amerpoort, Gemiva-SVG, Schakenbosch, ’s Heeren Loo en Trajectum) zoeken ze nu nog deelnemers: cliënten tussen de 12 en de 40 jaar, zowel mensen met een licht verstandelijke beperking als met een ernstigere beperking. Moeilijk verstaanbaar gedrag is geen voorwaarde om deel te kunnen nemen, er is namelijk ook een controlegroep nodig.
Slikken van supplementen
Cliënten krijgen de voedingssupplementen (of een placebo) 16 weken lang, in de vorm van 4 capsules per dag. In deze periode registreren hun begeleiders dagelijks het aantal agressieve incidenten. Het beoogde doel van het slikken van supplementen is dat de deelnemers zich beter gaan voelen en minder agressief gedrag laten zien.
Uit onderzoek op scholen en in gevangenissen is gebleken dat het slikken van voedingssupplementen probleemgedrag kan verminderen. Dit onderzoek is het eerste onderzoek dat dit effect ook voor mensen met een verstandelijke beperking onderzoekt.
Bekijk een uitleganimatie gemaakt voor en door mensen met een licht verstandelijke beperking over het onderzoek op Youtube. Meer informatie over dit onderzoek en aanmelden voor de nieuwsbrief hierover via agressievermindering@lumc.nl, vermeld ‘nieuwsbrief’ als onderwerp.