Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dierenwelzijn op zorgboerderijen onder de loep

17 augustus 2022 Door de redactie Geen reacties

Volgens de NVWA is er op zorgboerderijen niet altijd genoeg deskundigheid waar het aankomt op het verzorgen van de dieren. Er bestaan echter dierwelzijnsregels en er worden ook checks uitgevoerd. Reden te meer om goed te kijken naar de verzorgingsregels voor deze dieren.

Volgend jaar gaat de hernieuwde Wet dieren in. Die stelt onder meer dat houderijsystemen moeten worden aangepast aan dieren, en niet andersom. Om hier zorgboederijen beter op voor te bereiden, hebben de Federatie Landbouw en Zorg met hogeschool Van Hall Larenstein een aantal factsheets gemaakt over de voeding, verzorging en huisvesting van diverse dieren:

  • Kippen
  • Koeien
  • Geiten
  • Konijnen
  • Paarden
  • Varkens

Wat bijvoorbeeld belangrijk is om te weten, is dat kudde- of groepsdieren zoals paarden en konijnen niet alleen gehouden mogen worden. Er moet dus altijd een soortgenoot (of meerdere) aanwezig zijn op de zorgboerderij. En bij konijnen geldt dat ze zich altijd terug moeten kunnen trekken uit het contact met cliënten. De factsheets gaan uit van het welzijn van de dieren. Je vindt de factsheets op de site van Federatie Landbouw en Zorg.

Belastbaarheid dieren
Daarnaast wil onderzoeker Richard Griffioen, lector Animal Assisted Interventions bij Aeres hogeschool in Dronten, een project starten om de belastbaarheid van dieren te monitoren. “Ik wil aandacht vragen voor de belastbaarheid van dieren, ook geestelijk. Daar is naar mijn mening te weinig aandacht voor”, zegt Griffioen.

Denk maar eens aan het continu oppakken van cavia’s en konijnen. Let men wel op signalen die een dier afgeeft? Een konijn dat plat op de grond gaat liggen met ook zijn oren plat: die probeert zich onzichtbaar te maken. Met andere woorden: die wil niet opgetild worden.

Griffioen vindt dat interactie tussen mens en dier voor beide iets moeten opleveren. Dieren houden net als kinderen van spelen, maar laat ze dan iets doen wat bij ze past. Laat een geit dus lekker op een rots springen en niet door een hoepel.

In zijn onderzoek gaat Griffioen ook kijken naar welke diersoort bij welk menstype past. Konijnen zijn zacht en rustig en passen vaak goed bij mensen met autisme. De onderzoeker wil interacties tussen mens en dier op zorgboerderijen gaan filmen en deze analyseren. Het resultaat met tips wil hij delen in een webinar voor alle zorgboerderijen en bij een symposium voor stakeholders. De plannen zijn er, maar dit najaar wordt pas duidelijk of Griffioen de benodigde subsidie voor zijn project krijgt.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!