Kinderen die veel te dik zijn worden in hun bewegingen niet alleen gehinderd door hun lichaamsgewicht. Ze hebben ook meer moeite dan andere kinderen om de visuele informatie te verwerken die nodig is om efficiënt te bewegen. Dat ontdekte onderzoekster Ilse Gentier van de vakgroep bewegings- en sportwetenschappen van de universiteit van Gent.
Kinderen met overgewicht bewegen weinig en vooral ook minder goed. Tot voor kort werd aangenomen dat de oorzaak vooral lag aan de kilo's lichaamsgewicht die de kinderen moesten verplaatsen. Bovendien zijn de extra kilo's anders over het lichaam verspreid dan bij kinderen met een gezond gewicht.
Reactietijd
Ilse Gentier toonde aan dat veel te dikke kinderen ook moeite hebben met het verwerken van visuele informatie die nodig is om bewegingen nauwkeurig aan te sturen. Zij vergeleek de reactietijd en de capaciteit om bewegingen bij te sturen tijdens uiteenlopende taken waarbij de kinderen alleen hun hand hoefden te bewegen. Hun gewicht speelde daarbij nauwelijks een rol.
In het nadeel
Obese kinderen reageerden niet alleen trager en hadden meer tijd nodig om te beslissen, maar konden hun fijne motorische bewegingen ook minder nauwkeurig bijsturen in vergelijking met hun leeftijdsgenootjes met gezond gewicht. De obese kinderen zijn dus al in het nadeel nog voor de beweging is ingezet. Deze problemen met het aan- en bijsturen van bewegingen kunnen worden veroorzaakt door het feit dat obese kinderen minder lichamelijk actief zijn dan hun leeftijdsgenootjes. Al op jonge leeftijd beschikken ze over minder ervaring en vaardigheid in het bewegen. Volgens Gentier kunnen de nieuwe bevindingen leiden tot een andere aanpak van obesitas bij kinderen.
Informatie op de site van de Gentse universiteit