“Mijn ouders hadden geen kinderen moeten krijgen,” zegt Sebastiaan Meerveld, die in Eo-radioprogramma Dit is de dag in discussie gaat met ethicus Gert van Dijk (foto) over de kinderwens van mensen met een verstandelijke beperking. Aanleiding is een symposium van de Vereniging gehandicaptenzorg over dit lastige onderwerp.
Sebastiaan Meerveld, zoon omschrijft zijn jeugd als ‘een uitdaging’ in het radioprogramma Dit is de dag. Toen hij 4 jaar was gingen zijn ouders scheiden en werd hij uit huis geplaatst, vervolgens belandde hij in kindertehuizen en pleeggezinnen. “Het had allemaal niet moeten gebeuren, dat wens ik niemand toe,” zegt Sebastiaan.
Zijn moeder had een laag iq, door medicatie tijdens zwangerschap, zijn vader een achterstand door een traumatische jeugd. “Mijn ouders hadden geen kinderen moeten krijgen. Ik heb zelf nu een gezinnetje, maar dat heb ik niet aan hen te danken.”
Sebastiaan sprak ook op het symposium over kinderwens bij mensen met een verstandelijke beperking. Op dit symposium was meer aandacht voor het verhaal van kinderen van mensen met een verstandelijke beperking. Zo werd er een film vertoond van Roos die vertelde over haar ervaringen.
Bij wie gaat het mis?
Ethicus Gert van Dijk noemde deze traumatische verhalen van mensen die zelf kind zijn van verstandelijk beperkte ouders in het Eo-radioprogramma ‘indrukwekkend’. Tegelijkertijd benadrukte hij dat duidelijk moet zijn over welke groep mensen je het hebt. “Bij mensen die in instellingen wonen is er overleg met wettelijk vertegenwoordigers over bijvoorbeeld anticonceptie en gaat het meestal wel goed. De discussie gaat om mensen die niet in beeld zijn bij zorgverleners.”
Hoewel het lastig te voorspellen is bij welke ouders het mis zal gaan, is Iq volgens hem niet een bepalende factor. “Het gaat om een combinatie van een licht verstandelijke beperking en bepaalde factoren die kunnen voorspellen of het goed zal gaan, zoals de bereidheid om hulp te aanvaarden en een goed netwerk met steun van bijvoorbeeld grootouders.” Op het symposium noemde Marja Hodes armoede vooral als belangrijke bepalende factor voor falend ouderschap.
Minder voorzichtig
Bij het praten over de kinderwens moet je volgens Gert van Dijk ook rekening houden met privacy van mensen, “niet iedereen loopt daar graag te koop mee”. Van Sebastiaan mag het allemaal wat minder voorzichtig. Bij hem was er ook begeleiding, een netwerk, en betrokkenheid van opa en oma. “Het is een lastige discussie, maar we moeten zeker strenger worden. Ga er maar van uit dat mensen een kinderwens hebben, iedereen heeft die behoefte. Denk nou eens uit het kind, ik had liever een normaal gezin gehad.”
Het symposium ‘In dialoog: dilemma’s rond kinderwens bij mensen met een verstandelijke beperking’ werd georganiseerd door zorgorganisatie Cordaan, Dichterbij, ’s Heeren Loo Zorggroep, Middin en Philadelphia, gefaciliteerd door de VGN. Er kwamen veel voorbeelden voorbij van ondersteuning die de laatste jaren op dit gebied is ontwikkeld. Goede begeleiding blijft vooral maatwerk, is te lezen in een verslag van de Vereniging gehandicaptenzorg.
Ook was er een film te zien van Diana die autisme heeft en graag een kind wil.
Een andere film die vertoond werd was een portret van Amaiur, die een licht verstandelijke beperking heeft en voor haar zoon zorgt.