Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Discussie over onderwijs voor kinderen met meervoudige beperking

5 februari 2020 Door de redactie Geen reacties

Meer dan 60 procent van de kinderen met een meervoudige beperking volgt geen onderwijs, blijkt uit een enquête van Reporter Radio en de Telegraaf. De Tweede Kamer debatteert over dit probleem, waarvoor in 2018 al in een petitie door orthopedagoog Lot de Swart en Erika van de Bilt (foto) aandacht werd gevraagd. Een meerderheid van de ondervraagde ouders en verzorgers wijt de uitval aan de scholen, die de zorg en het onderwijs voor deze groep niet aan. Vaak ontbreekt het aan de nodige financiering.

In een uitzending van Reporter Radio (Radio 1) op dinsdag 4 februari vertelde Erika van de Bilt, bestuurslid van EMB Nederland, over waar het misgaat bij het onderwijs aan kinderen met een meervoudige beperking. Haar dochter Lotte krijgt wel onderwijs, maar per gemeente verschilt het of er wordt meegedacht over de zorg die hierbij nodig is.?

Vaak ontbreekt het ook aan de nodige financiering, zo vertelt Klaas den Tek die samen met Joga Brouwers een enquête voor Reporter Radio hield onder 158 ouders. Daaruit blijkt dat ruim 60 procent van de circa 2500 kinderen met een ernstig meervoudige beperking in Nederland niet naar school gaat. In 37 procent van de gevallen komt dit doordat scholen de complexe zorg van het kind niet konden organiseren.

Leerplicht
Ouders moeten hierdoor vaak noodgedwongen leerplichtontheffing aanvragen, terwijl het kind wel leerbaar is. “Voor deze kinderen maakt het al veel verschil als ze zelf aan kunnen leren geven of ze wel of niet pindakaas op hun brood willen,” legt Erika uit. Orthopedagoog Lot de Swart schreef eerder al in een column voor Klik kritisch over de leerplichtontheffing en noemde dit een ‘verlegenheidsoplossing’.

Wim Ludeke, voorzitter van Het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (LECSO), noemt de problemen van deze kinderen in een artikel in de Telegraaf schokkend. Volgens hem is het nodig dat onderwijs en zorg de handen vaker ineen slaan.

Debat
De Tweede Kamer debatteert vandaag over de kwestie. Minister Arie Slob van Onderwijs schreef deze week in een brief aan de Tweede Kamer dat hij wil laten zoeken of een wettelijke verankering van een toelaatbaarheidsverklaring voor de hele schoolloopbaan mogelijk en nodig is voor deze kinderen, zodat zij dit niet meer elk jaar hoeven aan te vragen.

De uitzending van Reporter Radio van 4 februari is terug te luisteren op de website van Radio 1. Op zondag 9 februari om 19.00 uur is er een uitgebreide reportage over te beluisteren.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!