In de documentaire '90 jaar Sterrenberg, van instellingsterrein naar gewone woonwijk' zie je hoe er door de jaren heen anders gedacht werd over de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De film bestaat uit twee delen, te zien bij RTV Utrecht.
Hoe ga je om met mensen met een verstandelijke beperking? Daarover werd vroeger heel anders gedacht dan tegenwoordig. Mensen met een beperking worden als het even kan niet meer weggestopt in een instelling, ver weg van de samenleving.
Het eerste deel van de documentaire '90 jaar Sterrenberg, van instellingsterrein naar gewone woonwijk’ beschrijft de geschiedenis van 1928 tot en met de jaren zeventig. Dit deel werd 18 november uitgezonden bij RTV Utrecht.
Grote zalen
In 1928 wordt de Johannes Stichting geopend. Een inrichting voor: Verstotenen, hulpbehoevende, oude, of gebrekkige personen. Patienten slapen op grote zalen , mannen en vrouwen leven strikt gescheiden. Ze zijn een aantal decennia onderworpen aan een streng en strak regime.
In de eerste aflevering vertellen oud-bewoners en medewerkers hoe het er tot de jaren 70 aan toeging. In de jaren 60 en 70 verandert de kijk op gehandicaptenzorg. . Er komt kritiek op de instituties, de tijd van normalisatie breekt aan. Op Sterrenberg betekent dat: kleinere groepen, meer aandacht voor het individu.
Eigen leven
Op het terrein worden paviljoens gebouwd: de patiënten worden huisgenoten en krijgen veel meer een eigen leven. Er komt meer en beter opgeleid personeel. Op Sterrenberg ontstaat het eerste kunstatelier voor mensen met een verstandelijke beperking.
In deel twee praten medewerkers en bewoners met en zonder beperking over de grote veranderingen sinds de jaren 80. Mensen met een verstandelijke beperking werden meer en meer onderdeel van onze samenleving. In heel Nederland komen mensen met een verstandelijke beperking in speciale huizen in gewone wijken wonen.
Van buiten naar binnen
Aan het eind van de vorige eeuw ontstaat het idee van omgekeerde integratie: de bewoners gaan niet alleen de woonwijk in maar mensen van buiten komen naar Sterrenberg. In 2010 wordt met de bouw van een geheel nieuwe woonwijk begonnen. Inmiddels is de wijk bijna klaar; in een heel gewone woonwijk wonen mensen met en zonder beperking samen. |
De Documentaire 90 Jaar Sterrenberg, van instellingsterrein naar gewone woonwijk is een productie van Beeldland en is mede mogelijk gemaakt door zorgorganisatie Abrona. Uitzending op 18 november (deel 1) en op 25 november (deel 2) en erna terug te kijken via www.rtvutrecht.nl.