Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Doen mensen met een verstandelijke beperking in Duitsland echt mee?

21 juli 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

In Duitsland wonen 10 miljoen mensen met een beperking. Toch zie je die maar amper in het dagelijks leven terug en komt er maar weinig terecht van de inclusie van vooral mensen met een verstandelijke beperking. Ervaringsdeskundigen uit Berlijn vertellen hierover in een film op internet.

Mensen met een beperking hebben dezelfde rechten om mee te doen in de samenleving. Vanuit die insteek van het VN Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking bekijken betrokkenen in een driekwartier durende film hoe die inclusie van mensen met een beperking er in Duitsland uit ziet. Wat is nodig om echt mee te doen als je een beperking hebt?

Aparte Spelen
Zo zie je Johannes Gorgis, die meedoet aan de Special Olympics. Hij staat in het middelpunt, en strijd voor een medaille. Er zijn veel vrijwilligers bij deze Spelen betrokken, waardoor mensen met en zonder beperking elkaar ontmoeten. Maar waarom zijn er eigenlijk aparte ‘special’ spelen?


Concreet is het lastig om mensen met een beperking echt mee te laten doen, vertelt een advocaat die zelf in een rolstoel zit. Hij krijgt wel de nodige hulp om te kunnen werken, maar bij mensen met een verstandelijke beperking is dat lastiger, vertelt hij. “Die blijven vaak in de werkplaats, en krijgen zelden de hulp die ze nodig hebben om in de maatschappij te werken.”


Geen norm

In de film wordt gefilosofeerd over de omslag die hiervoor nodig is. Die moet al op school beginnen, als kinderen met en zonder beperking bij elkaar in de klas zitten. In de film zijn voorbeelden te zien van deze verandering die langzaam op gang komt. Maar er is nog een lange weg te gaan om te komen wat volgens de advocaat echte inclusie is: dat er geen norm meer is waaraan mensen hoeven te voldoen.


Bekijk de film Inklusion – Eine Spurensuche

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!