Mensen met Downsyndroom hebben een chronische ziekte. Van die boodschap wil Stichting Downsyndroom het grote publiek doordringen tijdens de Week chronisch zieken, die op het ogenblik loopt (tot zaterdag 17 november). De campagne wordt gevoerd met posters.
De stichting Downsyndroom meldt dat in buitenlandse laboratoria proeven worden gedaan met medicijnen die mensen met Downsyndroom helpen om beter te functioneren. "En die bieden perspectief," aldus de stichting in een persbericht. "Aan de verre horizon gloort zo primaire preventie: wél het kind, maar niet het syndroom. Reden genoeg om het taaie defaitisme (moedeloosheid, red.) van 'eens Downsyndroom, altijd Downsyndroom; er is niets aan te doen,' achter ons te laten."
In plaats daarvan is het beter te beseffen dat mensen met Downsyndroom een 'chronische ziekte' hebben, zo stelt de stichting. "Dat lijkt misschien een onaantrekkelijk etiket, maar 'ziek zijn' is heel iets anders dan 'een ziekte hebben.' Hun afwijkende stofwisseling is vanaf de conceptie de oorzaak van alle symptomen, met name die in het zenuwstelsel. Afwijkingen in de stofwisseling liggen ten grondslag aan de grote gevoeligheid voor allerlei aandoeningen en ook de verstandelijke achterstand."
Geweigerd
De stichting vindt dat de wereld van de chronisch zieken veel positieve elementen biedt. Zo staat daar het oplossingsgericht denken (behandeling) centraal. "Het is verder ongebruikelijk dat mensen met een chronische ziekte in de samenleving botweg worden geweigerd vanwege hun ziekte. Mensen met Downsyndroom zijn dat wel gewend. Zelfs het begin van hun leven is vaak al punt van discussie. Komt er bij andere chronische ziekten iemand op het – bij Downsyndroom haast vanzelfsprekende – idee om de zwangerschap af te breken?"
Op de posters die deze week in de publiciteit worden gebracht, zijn foto's die ouders hebben aangeleverd, gecombineerd met een tekst en een logo die passen bij een thema uit de week van de chronisch zieken. Bekijk de posters en informatie over de Week chronisch zieken.