Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dreamteam voor betere nachtrust van mensen met beperking

2 februari 2022 Door de redactie Geen reacties

Een goede nachtrust is heel belangrijk voor de levenskwaliteit van mensen met een beperking. WilgaerdenLeekerweideGroep begon daarom met een Dreamteam van professionals. Door de inzet van technologie beschikken zij over goede gegevens over slaap. Ze ontdekten dat je daar heel veel mee kan: “Onze bewoners hebben overdag veel meer levensplezier.” | Fotografie Bas van Spankeren

Het Dreamteam bestaat uit vier nachtzorgmedewerkers, een gedragsdeskundige, een verpleegkundig specialist en een ergotherapeut. Ze werken multidisciplinair en maken goed gebruik van alle technologische mogelijkheden. Ze blijven goed op de hoogte van wat er mogelijk is. Door scholing en het raadplegen van experts. Ze zijn creatief in het zoeken van oplossingen. Dit alles zorgt voor een brede, professionele blik waarmee ze veel verschil kunnen maken in het leven van hun bewoners.

Slapen in een tent
“Zo hadden we een bewoner die om vijf of zes uur al wakker en ontzettend onrustig was,” vertelt gedragsdeskundige Kim Ooteman. “Diegene wist niet: Wanneer komt er iemand voor me en wanneer begint de dag? Nu gaat hij later slapen, waardoor hij later wakker wordt. Zo zijn er direct mensen om hem heen. Dat geeft hem duidelijkheid. Daardoor begint hij zijn dag nu heel rustig in plaats van gespannen.”

Een andere bewoner met het syndroom van Down en dementie had moeite om in slaap te komen. “Deze meneer was heel angstig door zijn dementie,” vertelt ergotherapeut Esmeralda Böhm. “Toen hebben we voor hem een tentbed neergezet. Voor hem geeft het slapen in een tent een gevoel van veiligheid. Nu lukt het in slaap vallen wel.”

Voordelen van slaapgegevens
En zo zijn er heel veel mooie voorbeelden die het Dreamteam kan noemen. Ze hebben nog nooit twee keer hetzelfde advies gegeven. Dit omdat ze goed aansluiten bij de behoeftes van de persoon. Daarnaast speelt technologie een belangrijke rol. Hun bewoners kunnen zich vaak niet goed uitdrukken in wat er speelt of aan hand is. Technologie zorgt er ook voor dat je anderen veel inzicht kan geven.

“Zo hadden wij als Dreamteam het vermoeden dat iemand overdag te veel sliep,” vertelt Mark Veen, leidinggevende van het Dreamteam. “Daardoor had die bewoner ’s nachts slaapproblemen. Met slaaponderzoek toonden we dat vermoeden aan. Door die gegevens raak je met z’n allen overtuigd van de benodigde verbetering. Niet alleen de professionals, maar ook de ouders. Het werkt fijn en goed als je allemaal van dezelfde informatie uitgaat.”

Onderzoek naar technologie
Technologieën waar het Dreamteam onder andere mee werkt is het slaaphorloge. Daarnaast werken ze met videobeelden. Daar moet dan wel toestemming van een cliënt of naaste voor zijn. En met de Emfit QS: dat is een strip met druksensoren. Je plaatst het apparaat onder het matras van het bed van de cliënt. De gegevens worden doorgestuurd naar de computer.

klik_1_2022_vilans_dreamteam_emfit.jpg

Momenteel werkt WilgaerdenLeekerweideGroep mee aan het onderzoek naar de werking van de Emfit. Dit doen zij samen met het onderzoeksteam van de Innovatie-impuls Gehandicaptensector (IIG). Met dit programma wil de overheid het voor cliënten makkelijk maken om technologie toe te passen.

Kim: “De eerste resultaten van het onderzoek laten zien dat de Emfit vastlegt wanneer iemand stilligt of beweegt. Dat klinkt veelbelovend. Daarnaast registreert de Emfit ook andere gegevens. Het is nog onvoldoende duidelijk of deze ook betrouwbaar zijn. Daar kijkt het onderzoeksteam nog naar.”

klik_1_2022_vilans_dreamteam_1_nanda_visser.jpg

“Door het Dreamteam zijn we binnen de organisatie anders naar slaap gaan kijken,” vertelt nachtzorgmedewerker Nanda Visser, hierboven op de foto. “Uit onderzoek blijkt dat zestig procent van de mensen met een verstandelijke beperking een slaapprobleem heeft. Voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen ligt dat percentage nog hoger. Door slaapdiagnostiek zijn we ons nog bewuster geworden van hoe belangrijk slaaphygiëne is. Hieronder vallen alle omstandigheden waardoor mensen goed kunnen slapen. Bijvoorbeeld dat je ’s ochtends op tijd opstaat, maar ook hoe iemands slaapkamer eruitziet. En of iemand zich voldoende inspant overdag.”

Door slaaphygiëne goed mee te nemen, kun je dus veel veranderen voor cliënten. Maar ook de multidisciplinaire aanpak is belangrijk. Esmeralda: “Met het Dreamteam brengen we de kennis van wat er overdag en ’s nachts gebeurt samen.” Kim: “Je brengt kennis uit je eigen vakgebied in en leert ook buiten je eigen vak te kijken. Zo kom je samen sneller tot mooie resultaten.”

WilgaerdenLeekerweideGroep gaat in ieder geval verder met uitbreiding van het idee. Zo komt er ook een Dreamteam voor hun tak van de ouderenzorg.  |

Meer weten?
Wil je ook een Dreamteam opzetten? WilgaerdenLeekerweideGroep nodigt je van harte uit om een kijkje te komen nemen. Interesse? Stuur dan een mail aan: dreamteam@wlgroep.nl. Meer weten over WilgaerdenLeekerweideGroep? Kijk dan op: www.wlgroep.nl. Ook meer doen met technologie? Kijk dan op: www.kpgs.nl/volwaardig-leven/innovatie-impuls.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!