Met bijna zeven maanden vertraging is op 23 oktober de Ds. Visscherprijs 2020 uitgereikt aan dr. Tessa Frankena voor haar proefschrift dat meer duidelijkheid geeft over wat inclusief onderzoek is en de meerwaarde daarvan. Dat gebeurde in de Academiezaal van de Radboud Universiteit.
De promovenda werkte voor haar onderzoek ‘Optimising inclusive health research: where expectations and realities meet. Meaningful collaboration with people with intellectual disabilities’ samen met de co-onderzoekers Anneke van der Cruijsen en Henk Jansen, die beiden een verstandelijke beperking hebben. Frankena bekeek wat hun bijdrage aan een onderzoekstraject kan zijn en zij inventariseerde welke factoren een rol spelen om zo goed mogelijk in alle onderdelen samen te werken en te kunnen participeren.
Mensen betrekken
De jury noemt de persoonlijke reflectie van Frankena op de samenwerking bij dit onderzoek bijzonder. “Van belang is verder een in internationaal verband tot stand gekomen ‘consensus statement’ met richtlijnen waarin opgeroepen wordt tot het betrekken van mensen met een verstandelijke beperking, ook hen met een ernstige beperking, alsmede hun naasten. Het statement roept op tot het bevorderen van deelname aan onderzoek door mensen met een verstandelijke beperking en hen daarbij zodanig ook praktisch te ondersteunen dat de balans tussen onderzoekskwaliteit en de kwaliteit van inclusieve methoden gewaarborgd wordt”, meldt het juryrapport.
De twee andere genomineerden, die beiden een tweede prijs ontvingen, waren dr. Maaike Marijn van Res en dr. Cis Vrijmoeth. Meer over de uitreiking lees je op dsvisscherfonds.nl/nieuws.
De Ds. Visscherprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt vanuit het Ds. Visscherfonds. Dit fonds heeft ten doel de bevordering van wetenschappelijk onderzoek ten dienste van zorg aan personen met een verstandelijke beperking. |