Zorgorganisatie Severinus heeft haar eigen beroepsopleiding ontwikkeld, waarbij leerlingen een dubbele diplomering kunnen behalen: verpleegkundige en persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. Severinus wil hiermee zorgen voor meer kwaliteit van het personeel, ‘het kloppende hart van de organisatie’, en kiest daarom voor zelf opleiden en bij- en nascholen, samen met ROC de Leijgraaf.
Severinus startte al in 2013 met een branchegerichte beroepsopleiding, in samenwerking met het onderwijs: de Severinus Academie. Naast deze beroepsopleiding biedt de academie ook een breed aanbod van bij- en nascholingen. Ook heeft Severinus een eigen stage- en wervingsbureau.
De opleiding is vervolgens doorontwikkeld samen met ROC de Leijgraaf tot de duo-opleiding, die afgelopen september van start is gegaan. De opleiding heeft een dubbele diplomering als uitgangspunt: Verpleegkundige en Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg, niveau 4.
Krachten bundelen
In een artikel in magazine InVorm vertelt Femke Vorstenbosch, coördinator beroepsopleidingen hierover: "We leiden medewerkers zowel agogisch als verpleegkundig op, hebben een laag uitvalpercentage en het gros blijft na de opleiding bij ons werken. Daarnaast bundelen we de krachten: op een lesdag geeft zowel een docent van het ROC als van Severinus les. Op deze wijze kunnen we het onderwijs maximaal toespitsen op de zorg die wij willen geven aan onze cliënten.”
Docent Jos Bruininx vult aan: “Doordat de leerlingen hier leren én werken, is er meer koppeling tussen de dagelijkse praktijk en het onderwijs.”
Vorstenbosch ziet een enorme toename van zij-instromers ten opzichte van vier jaar geleden. “Ook jonge mensen weten ons goed te vinden: dit jaar zijn drie groepen gestart met de beroepsopleiding.” Daarnaast is het stage- en wervingsbureau erg actief om jonge mensen voor te lichten met gastlessen en open dagen.
“We zien het als onze maatschappelijke verplichting om dit te doen én als noodzaak, want de sector heeft een niet al te positief imago. We willen het eenzijdige beeld doorbreken en laten zien dat ons werk niet alleen bestaat uit ‘creatieve dingen doen’ of ‘alleen maar bezig zijn met de verzorging’. Er is veel meer: in de kleine dingen van elke dag zit zo veel betekenis. En met elkaar kunnen we veel betekenen voor mensen met een beperking.” |
Lees het hele artikel over de opleiding van Severinus in het artikel in magazine InVorm