Wie wil dat nou niet, een fijn leven met mensen om je heen die er voor je zijn, leuke activiteiten en werk dat bij je past. Het klinkt heel gewoon, maar in de film Gewoon is anders, Triple-C in de praktijk laten begeleiders zien dat je daarvoor wel wat moet doen: "Doe dingen samen met je cliënt en wees enthousiast."
Meewerkend teamleider Will de Jong vertelt in de film over Hassan, die vroeger vaak in de isoleercel verbleef en dingen kapot maakte. "Door elke keer samen met hem de brokstukken op te ruimen kreeg hij het signaal dat hij er mag zijn met zijn problemen. Daardoor verdween het probleemgedrag naar de achtergrond." Straffen heeft geen zin, zegt hij, "want ze zien de oorzaak en het gevolg niet. Je kan hem een week op de grond laten slapen als hij zijn bed vernielt, maar dat verandert niets."
Niet focussen op het probleemgedrag is een van de drie uitgangspunten van Triple-C, naast een zinvolle dagbesteding en een onvoorwaardelijke relatie met je cliënt. Eind 2011 verscheen het boek Gewoon is anders van Hans van Wouwe en Dick van de Weerd over het behandelmodel. In de film is nu de praktijk van het 'herstel van het gewone leven' te zien.
Inspirerend
De voorbeelden van cliënten die er dankzij de methodiek op vooruit zijn gegaan zijn inspirerend, net als de begeleiders die vertellen hoe ze met hen omgaan. Een vrouw die vroeger naakt vastgebonden zat op haar stoel, helpt nu mee met koken. Hassan zie je nog wel een meubel op de grond gooien, maar raapt het ook weer op. Waarna de begeleider hem helpt het terug te zetten en met hem een boekje gaat lezen.
Meewerkend teamleider Femke Valcke: "Wees de betrouwbare ander voor de cliënt. Bied veiligheid en duidelijkheid. Hun gedrag is moeilijk te lezen. Je kan wel zeggen: houd op met piepen. Maar ze vragen je eigenlijk met hun gedrag: help mij, ik snap het niet."
De film Gewoon is anders is gemaakt ter ondersteuning van het Triple-C boek. Hoofdrolspelers in de film zijn cliënten en medewerkers van Asvz. De film is op dvd verkrijgbaar, en heeft ook een versie met Engelstalige ondertiteling. Bestellen kan via de website van Asvz, prijs € 17.