Voor het eerst is er een cao voor mensen met een arbeidsbeperking, die via sociaal ontwikkelbedrijven een baan hebben. FNV, CNV, VNG en Cedris zijn tot een akkoord gekomen. Belangenvereniging Ieder(in) spreekt van een stapje in de goede richting, maar is er voor een inclusieve arbeidsmarkt veel meer nodig.
De cao heeft een looptijd van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2023, gaat uit van een volledige werkweek van 37 uur en kent een pensioenvoorziening. Wie onder deze cao valt, kan vanuit het sociaal ontwikkelbedrijf opleiding, begeleiding en stimulering krijgen. Het biedt groeikansen naar vast werk bij bijvoorbeeld een reguliere werkgever.
Job Cohen, voorzitter van Cedris, de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, is opgetogen over de cao en spreekt over een fijne mijlpaal. De onderhandelaars van de verschillende organisaties zijn tot het akkoord gekomen, de plannen worden de komende tijd nog aan de achterban voorgelegd.
Wat kan beter
Op zich juicht Ieder(in) de komst van de cao toe, maar het netwerk noemt wel een aantal verbeterpunten:
- een cao heeft pas nut als je een baan hebt. Er zijn zo’n 7865 mensen met een indicatie voor beschut werk, maar slechts 4848 daarvan hebben een baan. Het aantal beschut-werkplekken loopt nog flink achter op schema.
- oog houden voor alle mensen met een beperking. In totaal zijn er in Nederland ruim 1,7 miljoen mensen met een arbeidsbeperking, waarvan ongeveer de helft een baan heeft.
- wettelijk minimumloon als ondergrens. Iedereen heeft recht op een inkomen dat bestaanszekerheid biedt. Mensen die naar vermogen werken, zouden het wettelijk minimumloon moeten krijgen.
- werkweek op basis van 31 uur. De cao gaat uit van een 37-urige werkweek, maar dat halen veel mensen met een beschutte werkplek niet. Gemiddeld werken zij 31 uur per week. |
Lees het onderhandelingsresultaat van de cao voor beschut werk (pdf)