Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eerste resultaten van onderzoek naar gezonde leefomgeving voor cliënten

17 mei 2018 Door de redactie Geen reacties

Hoe is de omgeving van mensen met een verstandelijke beperking van invloed op hun gezondheid? De academische werkplaats Sterker op eigen benen heeft hierover de eerste fase van het onderzoek ‘Gezonde Leefomgeving’ afgerond. Onderzoeker Kristel Vlot-van Anrooij maakte hierover met ervaringsdeskundigen Anneke en Henk een vlog.

Kristel vertelt dat het onderzoek gaat over de leefomgeving van mensen met een verstandelijke beperking en hoe een gezonde leefomgeving kan helpen bij het maken van gezonde keuzes. Voorbeeld: wanneer je een veilig wandelpad in de buurt hebt, is de kans groter dat je een eindje gaat lopen.

Er is in de eerste fase vooral kennis verzameld bij mensen met een verstandelijke beperking en hun professionele begeleiders over gezondheid, het belang van een gezonde leefstijl en de benodigde ondersteuning in de omgeving. Dit gebeurde aan de hand van interviews en observaties. Zo weten de onderzoekers waar ze op moeten letten als ze de leefomgeving voor de doelgroep gezonder willen maken.

De uitkomsten van het eerste onderzoek maken duidelijk hoe mensen, plekken en voorwaarden onderdeel zijn van een gezonde omgeving. In
de vlog vertellen Kristel, Henk en Anneke meer over de dertien thema’s die gekoppeld zijn aan de eerder genoemde mensen, plekken en voorwaarden.

Tweede fase
Nu kan de tweede fase van het onderzoek van start; deze bestaat uit groepsgesprekken met mensen met een verstandelijke beperking en hun familieleden. Zij praten met de onderzoekers over hoe de leefomgeving kan helpen om gezond te leven, en bespreken hoe belangrijk de verschillende onderdelen van de leefomgeving zijn.

Het project is in 2017 gestart en wordt in 2021 afgerond. Uiteindelijk moet het onderzoek het volgende opleveren:

  1. Meer kennis over leefstijl en percepties van mensen met VB en hun professionele begeleiders.
  2. Een leertraject voor mbo- en hbo-geschoolde professionele begeleiders van mensen met een matige en (zeer) ernstige verstandelijke beperking. Dit leertraject bestaat uit verschillende leerinterventies, afgestemd op individuele behoeften. Bijvoorbeeld online leren, met praktijksimulaties, en het geleerde ‘on the job’ toepassen.
  3. Een omgevingsscan waarmee begeleiders kunnen beoordelen of de leef- en werkomgeving gezond gedrag stimuleert bij de doelgroep.


Het Erasmus MC, dr. T. Hilgenkamp; Radboud UMC, dr. J. Naaldenberg; RUG Research Centre PMD, dr. A. van der Putten en de Hanzehogeschool, prof. C. van der Schans en dr. A. Waninge, werken in dit onderzoek samen met mensen met een verstandelijke beperking, hun vertegenwoordigers, 19 zorgorganisaties en mbo-, hbo- en wo-instellingen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!