Stichting De Lichtenvoorde (Achterhoek) krijgt donderdag 29 november de eerste Roze loper voor instellingen in de verstandelijk gehandicaptenzorg toegekend. De loper is in de ouderenzorg al een bekend verschijnsel. Vijfenvijftig woonzorginstellingen kregen dit landelijke certificaat voor homovriendelijkheid omdat zij aandacht besteden aan de seksuele diversiteit bij bewoners en werkenden.
De Roze loper is bedoeld om meer begrip te genereren voor homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender ouderen, en hun begeleiders meer oog te laten krijgen voor seksuele diversiteit. In de ouderenzorg, en naar nu blijkt ook in de verstandelijk gehandicaptenzorg, menen veel hulpverleners en directies dat onder hun cliënten homoseksualiteit niet voorkomt. Kennelijk houden homoseksuele cliënten met een beperking hun geaardheid nog vaak verborgen. Laten ze wél hun ware gezicht zien, dan is uitsluiting of pesterij vaak hun lot.
Met de Roze loper kunnen zorginstellingen bepalen in hoeverre hun (zorg)aanbod aansluit op de vraag van de roze doelgroep. Om een Roze loper te kunnen bemachtigen wordt een organisatie tijdens een 'audit' beoordeeld op zijn bereidheid en resultaten op het gebied van seksuele diversiteit.
Van 28 november tot en met 19 december gaan de Roze loperuitreikers in een roze limousine naar zes steden om een twee meter lange Roze loper aan te bieden en plaatselijke zorgcentra te feliciteren met hun homovriendelijkheid. De Lichtenvoorde is in onze sector de eerste organisatie die met de Rode loper wordt geëerd. Op 29 november houdt de organisatie een symposium over seksuele diversiteit. Dan verschijnt bij De Lichtenvoorde ook een themaboekje over homoseksuele mensen met een verstandelijke beperking.
Lees meer op de site van roze zorg.