In de zoektocht naar een goede behandeling die mensen met een licht verstandelijke beperking en verslavingsproblematiek kan helpen, ontwikkelde psycholoog Lotte Gosens samen met collega’s van Pluryn Take it Personal!+. Haar proefschrift gaat in op deze nieuwe vorm van verslavingszorg.
Er zijn best overeenkomsten tussen deze nieuwe behandeling, afgestemd op mensen met een licht verstandelijke beperking, en reguliere verslavingszorg. Zo werken beide met motiverende gesprekken en cognitieve gedragstherapie. Maar bij Take it Personal!+ is de taal aangepast aan de doelgroep. Daarnaast zijn er twee sessies per week in plaats van één.
Vertrouwenspersoon
En cliënten die gebruikmaken van de nieuwe vorm van verslavingszorg wijzen zelf een vertrouwenspersoon aan, die eens per week aansluit bij de sessie. Deze vertrouwenspersoon kan uit het persoonlijk netwerk van de cliënt komen, zoals een moeder, partner of broer, of uit het professionele netwerk. Een begeleider bijvoorbeeld. Deze persoon helpt de cliënt om kennis en vaardigheden uit de behandeling naar het dagelijks leven van de cliënt te vertalen en kan hem helpen herinneren aan wat er zoal is besproken tijdens de sessie.
Persoonlijkheidsprofielen
Take it Personal!+ is gepersonaliseerd op basis van vier persoonlijkheidsprofielen:
Triggers ontdekken
De cliënt leert tijdens de behandeling zijn persoonlijkheidsprofiel kennen en ontdekt daardoor wat triggers en uitlokkende factoren kunnen zijn met betrekking tot middelengebruik. Ze kunnen daardoor alternatieven bedenken voor momenten waarop ze normaal gesproken zouden gebruiken, of locaties vermijden waar ze blootgesteld worden aan die verleidingen.
In een artikel op de website van de Radboud Universiteit vertelt Lotte dat de deelnemers aan de behandeling na afloop minder alcohol en drugs gebruiken. Dat was ook drie maanden na het einde van de behandeling nog het geval; bij de meerderheid was de ernst van het middelengebruik lager dan voor de behandeling.
De nieuwe behandeling wordt al ingezet bij twee gehandicaptenzorgorganisaties en Lotte hoopt dat meer instellingen ermee gaan werken. Take it Personal!+ is een goed onderbouwde, erkende interventie. |
Lees meer over verslaving bij mensen met een verstandelijke beperking in de Klik Kennispocket.