Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Efficiënt voortbewegen in de rolstoel

17 oktober 2012 Door de redactie Geen reacties

Door de juiste duwfrequentie te kiezen, kunnen gebruikers van rolstoelen zich efficiënter voortbewegen. Zo komen zij op een eenvoudige manier sneller en gemakkelijker vooruit in hun dagelijks leven of bij het sporten. Dat blijkt uit het onderzoek van John Paul Lenton, die binnenkort promoveert aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Of de rolstoel synchroon (aan twee kanten tegelijkertijd) of asynchroon (om en om) wordt aangedreven, maakt minder uit.

Het type rolstoel dat het meest wordt gebruikt is de hoepelrolstoel, waarbij de gebruiker twee grote wielen zelf voortbeweegt met behulp van de hoepels die aan de wielen zijn bevestigd. Lenton onderzocht hoe efficiënt de aandrijving van dit type rolstoel is. Door te oefenen met verschillende bewegingsfrequenties (onder meer aan de hand van geluidssignalen), kan de gebruiker de efficiëntie verhogen, zo blijkt uit het onderzoek. Behalve de juiste duwfrequentie en de wijze van aandrijving, is ook ervaring met rolstoelrijden van belang voor de efficiëntie van de aandrijving. Hoe meer je het hebt gedaan, hoe beter je het doet.

Overbelasting
Door de manier waarop de rolstoeler kracht levert en opbouwt bij de verschillende bewegingsfrequenties in kaart te brengen, krijg je meer inzicht in de risico’s op overbelasting en blessures. Dat helpt deskundigen om rolstoelgebruikers beter te adviseren over hoe ze hun rolstoel het beste kunnen voortbewegen.

Lenton provomeert 24 oktober op zijn proefschrift ‘Efficiency of hand-rim propulsion. Synchronous vs. Asynchronous push strategies.’ Lees meer op de site van de Groningse Rijksuniversiteit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!