Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eigenaren omstreden zorgboerderij in Wedde krijgen celstraf

31 juli 2024 Redactie Klik Geen reacties

De rechtbank in Groningen heeft de eigenaren van zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde een celstraf opgelegd van vijf jaar en vier maanden. Dit is gelijk aan de straf die het Openbaar Ministerie eiste.

De mannen gaven leiding aan een zorgboerderij voor mensen met ernstige verstandelijke en lichamelijke beperkingen. Deze kwetsbare groep bleek er geregeld slachtoffer te zijn van vernederingen en mishandelingen door de eigenaren en het zorgpersoneel. Zo werden ze soms met urine overgoten, vond een bewoner zijn bed vol met zand nadat hij de tuin niet goed had gewied en werd het hoofd van een cliënt in de wc geduwd. Volgens de rechtbank wekte dit een sadistische indruk.

De misstanden werden blootgelegd door Alberto Stegeman in zijn tv-programma Undercover in Nederland. Na de uitzending werd de zorgboerderij snel gesloten.

De eigenaren gaven aan dat ze ‘behandelingen’ met goede bedoelingen deden, om de bewoners iets te leren. De rechtbank had daar geen boodschap aan en oordeelde dat de verdachten geen enkele vorm van passende reflectie op hun daden hadden getoond.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!