Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

EmotieApp helpt om emoties te uiten

13 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

De EmotieApp is een apparaatje waarmee mensen met een beperking hun emoties kunnen verwoorden. Een prototype van het apparaat is onlangs gelanceerd in het behandelcentrum van Stichting Zuidwester. De applicatie is een technologisch vervolg op de emotiekaarten die in de gehandicaptensector worden gebruikt. De EmotieApp kan als applicatie op een smartphone of een tablet worden geïnstalleerd.

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking hebben veel affiniteit en interesse in computers en mobiele telefoons. Gadgets en trends in media en software worden vaak op de voet gevolgd. "Het doel van deze applicatie is om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten, door eigen emoties en gevoelens te herkennen en erkennen," legt Ilse van Assen, psychomotorisch therapeute uit op de site van Zuidwester. "Het stelt de gebruiker in staat emoties meer richting te geven en te vertalen naar een oplossing of manier om ermee om te gaan. Het omgaan met emoties en deze adequaat kunnen hanteren is voor veel mensen lastig, zeker voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking."

Blij en boos
De app is gerealiseerd door stichting Innoveren met Zorg (ImZ) in samenwerking Realtime Media. Tim de Jong van Realtime Media legt uit: "In de EmotieApp zijn vier emoties te herkennen: Bang, Boos, Blij en Bedroefd. Blij en Boos zijn gemakkelijk te herkennen voor mensen met een beperking. Als je een emotie aanklikt verschijnen er drie gradaties van die emotie in het beeld. Nadat je een gradatie hebt gekozen, kan je er vervolgens voor kiezen om de emotie te verminderen of aangeven waarom je de emotie hebt gekozen. Dit kan door foto's of films te maken of te bekijken, of geluidsfragmenten af te spelen. De foto's en geluiden zijn te personaliseren door de gebruiker of zijn begeleider."

Praten over emoties
Tijdens de ontwikkeling van de EmotieApp bleek dat hij de drempel aanzienlijk verlaagt om het over emoties en gevoelens te hebben. De gebruiker kan via tekstberichten ook mensen die belangrijk voor hem zijn op de hoogte brengen van zijn emotie. Hij kan op die manier snel en eenvoudig hulp op maat inroepen.

De EmotieApp zal in de loop van 2013 in de markt komen.
In maart 2012 stond in Klik een interview met onder meer Ilse van Assen, over hulpmiddelen bij het herkennen van emoties.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!