Er is in de coronacrisis al veel gepraat met cliënten en begeleiders over hoe ze de beperkingen in deze tijd beleven. Soms gebeurt dat op een heel bijzondere manier. Zo heeft Social Envoy de ervaringen van diverse ’s Heeren Loo-cliënten in tekeningen gevat en gepubliceerd in een gratis te downloaden boek: Stilstaan bij corona.
Door middel van beeldbellen werd contact met de cliënten gelegd en konden zij hun verhaal doen. Dat was voor sommigen al heel spannend. Ook de begeleiders werden bij de totstandkoming betrokken. De cliënten bij ’s Heeren Loo vertelden wat de beperkende maatregelen voor hun dagelijkse leven betekenden, wat ze als heel moeilijk hebben ervaren en wat onverwacht wel fijn bleek te zijn. De een kon er makkelijker mee omgaan dan de ander.
Het verhaal van Tim
Een van de cliënten die aan dit project meewerkte, is Tim (26). Hij heeft autisme en een licht verstandelijke beperking en woont in een groepswoning in Noordwijk. Hij deed zijn relaas niet alleen aan Social Envoy, maar werd ook geïnterviewd door TV West. Samen met zijn moeder vertelt hij waar hij tegenaan liep gedurende de lockdown.
Voor Tim was het best een traumatische ervaring. Niet zo gek als je bedenkt dat hij eraan toe was om op zichzelf te gaan wonen en dat hij die stap ook bijna kon maken. Tot corona uitbrak… Nu staat hij nog steeds op de wachtlijst voor zelfstandige woonruimte. Ook het niet naar buiten kunnen brak hem erg op. Hij is een buitenmens en krijgt door te lopen de ontspanning die hij zo hard nodig heeft. Hij is dan ook blij dat het nu weer mag.
Stilstaan bij corona
Deze aspecten komen terug in de tekeningen die Social Envoy van de verhalen van Tim en anderen maakte. Het bedrijf heeft ze gebundeld in een boekje - Stilstaan bij corona - waarin de verhalen van de cliënten ook kort in woorden zijn gevat. Ook geven zorgprofessionals een aantal inzichten die zij kregen gedurende de lockdown, zoals: Maatwerk in de dagbesteding. Cliënten ontdekken nieuwe talenten en dat ze andere dingen leuk vinden dan dat ze aangeboden krijgen. En: We moeten voor een volgende keer de ouders toelaten en de veiligheidsmaatregelen hierop aanpassen.
Het boekje eindigt met reacties van cliënten, begeleiders en ouders op de verhalen en de tekeningen.
Je kunt het boekje Stilstaan bij corona online bekijken en downloaden. |