Het inzetten van een ervaringsdeskundige komt steeds meer voor in verschillende takken van de zorg. Movisie en Vilans geven in een kennisdossier Ervaringsdeskundigheid in cliëntondersteuning hierover uitleg en praktijkvoorbeelden. In de verstandelijk gehandicaptenzorg zijn in juni de eerste ervaringsdeskundigen aan een nieuwe opleiding afgestudeerd.
Een ervaringsdeskundige is iemand die hetzelfde heeft doorgemaakt als de cliënt en zijn ervaring kan inzetten om iemand te helpen. Vooral in de geestelijke gezondheidszorg wordt veel met ervaringsdeskundigen gewerkt. In de verstandelijk gehandicapten sector groeit ook het besef van de kracht van een ervaringsdeskundige, zoals bij de inzet van cliëntvertrouwenspersonen vanuit de Lfb (belangenorganisatie voor en door mensen met een verstandelijke beperking). Een ander voorbeeld is zorgorganisatie Dichterbij waar cliënten optreden als belangenbehartiger van mede-cliënten (zie ook Klik mei 2012 over Empowerment).
Dit jaar startte een eerste opleiding tot ervaringsdeskundige voor mensen met een verstandelijke beperking, waarvan de eerste ervaringsdeskundigen in juni 2012 zijn afgestudeerd. De opleiding is in januari 2012 gestart aan de Fontys Social Studies in Eindhoven en opgezet in samenwerking met Tranzo van Tilburg University, zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, Mee Noord-Brabant en Cz. Een van de deelnemers: "Als ik de opleiding gedaan heb, zou ik de kennis kunnen gebruiken om dingen te kunnen veranderen. En ik hoop uiteindelijk andere mensen te kunnen helpen met hun ervaringen."
Bekijk hier het Kennisdossier Ervaringsdeskundigheid in cliëntondersteuning van Movisie en Vilans.
Lees hier meer over de opleiding tot Ervaringsdeskundige aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven.
Foto Jos Lammers. Op de foto belangenbehartiger Anneke van der Cruijsen.