Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ervaringsdeskundigen met lvb werken mee aan toegankelijkheidsonderzoek gemeenten

19 april 2018 Door de redactie Geen reacties

De rijksinspecties van het Toezicht Sociaal Domein hebben bij vijf gemeenten onderzocht hoe toegankelijk hun diensten zijn voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (lvb). Ervaringsdeskundigen met een lvb werkten voor het eerst mee in dit onderzoek, ook als mystery-guests. Hun ervaringen waren deels positief, maar leverde ook verbeterpunten op.

Het onderzoek is uitgevoerd tussen mei en november 2017 in de gemeenten Amsterdam, Goes, Weststellingwerf, Utrecht en Winterswijk. Tot dusver zijn alleen de resultaten uit Goes openbaar gemaakt; de uitslag van de andere gemeenten volgt in een later stadium.

Bij zowel de voorbereiding als de uitvoering van het onderzoek werkten de rijksinspecties samengewerkt met de LFB, de cliëntenorganisatie van en voor mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb). Daar kwamen de ervaringsdeskundigen vandaan. Zij zijn ook nauw betrokken bij de nabespreking.


Gemeente Goes
Wat deden deze ervaringsdeskundigen in de gemeente Goes? Zij formuleerden een hulpvraag en probeerden op verschillende manieren antwoord te krijgen van het Centrum Jeugd en Gezin en van de schuldhulpverlening. Ze maakten gebruik van

  • de website
  • loket/balie
  • e-mail
  • telefoon.


Zodra er sprake was van face-to-facecontact met een medewerker ging het prima. Dat gold bij het CJG en bij de schuldhulpverlening. De ervaringsdeskundigen vonden de medewerkers vriendelijk, ze namen de tijd en gaven afspraken op papier mee.

De pogingen om via e-mail of telefonisch antwoord op de vraag te krijgen, verliepen in Goes minder voorspoedig. Het was zeer moeizaam om zo persoonlijk contact te krijgen, en daarmee werd de drempel te hoog. Als dit de ervaringsdeskundigen in het echt zou gebeuren, zouden ze afhaken, meldden ze.


Reactie medewerkers gemeente
Na afloop van het onderzoek zijn de resultaten besproken met medewerkers van de gemeente Goes. Voor hen was het geschetste beeld herkenbaar en ze zouden eigenlijk het volgende moeten doen om toegankelijker te worden voor mensen met een lichte verstandelijke beperking:

  1. Begrijpelijker taal op de sites van gemeente/gemeentelijke dienst
  2. Meer persoonlijk contact
  3. Bevestigen van afspraken en aangeven wanneer/hoe laat mensen (terug)gebeld worden.


De rijksinspecties hebben aangegeven dat alle ervaringsdeskundigen een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan het onderzoek. Deze groep mensen zal dus naar verwachting vaker meewerken in dit soort onderzoeken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!