De extra ondersteuning aan vmbo-leerlingen en aan leerlingen in het praktijkonderwijs wordt vanaf 2015 ondergebracht in het passend onderwijs. Volgens het Ministerie van onderwijs wordt de ondersteuning zo slimmer en efficiënter, waardoor kan worden bespaard op bureaucratie. Bij de in het regeerakkoord aangekondigde bezuiniging van €50 miljoen op deze vorm van onderwijs vanaf 2016 worden zo de leerlingen ontzien, vindt het ministerie.
De plannen staan in de brief over leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en praktijkonderwijs (pro). De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Dekker van Onderwijs, cultuur en wetenschap. Dekker: "Bezuinigen is altijd pijnlijk. Het belangrijkste is dat de leerling in de klas er zo min mogelijk van merkt. Dat laatste is voor mij leidend."
Regionale samenwerking
Vanaf 2014, als de Wet passend onderwijs ingaat, wordt de extra ondersteuning aan leerlingen dichter bij het kind in de klas georganiseerd. Regionale samenwerkingsverbanden van scholen krijgen dan de regie, inclusief zeggenschap over de aan passend onderwijs verbonden budgets. Scholen kunnen zo zelf beter bepalen welk kind welke ondersteuning nodig heeft, is de bedoeling.