De documentaire 'Een Dansend Hart, die de Ncrv 18 februari uitzond, gaat over de zwaar lichamelijk gehandicapte Niek Zervaas. De ouders van Niek, die hem een geweldig rijk leven hebben gegeven, vertellen dat hun zoon de eerste 18 jaar als zwaar verstandelijk gehandicapt werd beschouwd, omdat hij niet kan praten. Toen ze hem lieten kennismaken met de communicatietechniek facilitated communication, ontdekten ze dat Niek een rijk gedachtenleven heeft.
Bij de methode wordt Nieks hand door een ander ondersteund om letters aan te wijzen op een letterbord. De techniek is omstreden, omdat wordt verondersteld dat de ondersteuner onbewust invloed uitoefent op de letters die worden aangewezen.
Wonder
Sinds zijn communicatiemogelijkheden zijn vergroot, schrijft Niek nieuwsbrieven, een boek, en geeft hij drukbezochte lezingen. Mensen willen het wonder van Niek zelf aanschouwen.
Zijn ouders staan versteld. Maar ze zijn ook verdeeld over de tumultueuze ontwikkelingen. Nieks vader heeft twijfels. Hij heeft de nieuwe communicatietechniek om te begrijpen wat Niek hem wil zeggen. Daarnaast wil hij niet dat het huis een bedevaartsplaats wordt.
Geen pillen
Nieks gezondheid is kwetsbaar, hij heeft regelmatig epileptische aanvallen. Via de communicatietechniek maakt hij duidelijk dat hij geen medicijnen wil slikken tegen zijn epilepsie, wat zijn dood kan betekenen. Maar volgens Niek is de dood een terugkeer naar huis. De film begint met Nieks dood, en eindigt met zijn laatste dagen.
Kracht
De maker van de film, Rishi Chamman, is erg onder de indruk van Niek: "Niek heeft van zijn beperking zijn kracht gemaakt. Die jarenlange stilte heeft iets opgeleverd. Hij kijkt anders. Hij zegt 'Kijk met de ogen van je hart'. Het is een intuïtieve manier van kijken. Alle etiketten vallen weg."
De film is nog te zien op Uitzending Gemist.