Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Factoren rond probleemgedrag in kaart brengen met de Beeldvormer

23 oktober 2024 Redactie Klik Geen reacties

Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) lanceert de Beeldvormer, een hulpmiddel dat interdisciplinaire teams kunnen inzetten om alles wat samenhangt met probleemgedrag in kaart te brengen. Dat kan het team helpen een vastlopende situatie met probleemgedrag weer in beweging te brengen.

Soms kan probleemgedrag tot verdeeldheid in een team leiden, bijvoorbeeld als er geen gedeelde verklaring voor het gedrag gevonden wordt. Met de Beeldvormer van CCE kunnen teams verschillende factoren in kaart brengen die het probleemgedrag veroorzaken, in stand houden of juist tegengaan.

Je kijkt als team naar de cliënt, naar de persoonaspecten, maar ook naar de sociale, fysieke en organisatorische omgeving. Ze bevatten allemaal factoren die met het probleemgedrag te maken kunnen hebben. Je kijkt dus meervoudig en komt samen tot gedeelde beeldvorming.

CCE gebruikt de Beeldvormer bij interventies, maar teams kunnen het ook zonder CCE gebruiken. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat een procesbegeleider vanuit de organisatie een interdisciplinair team bij elkaar brengt en het gebruik van de Beeldvormer met een inleidende module uitlegt. Deze module staat uit op de site van CCE. Is de module doorlopen, dan kun je de Beeldvormer downloaden en ermee aan de slag.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!