Fieldlab (een samenwerking tussen Siza, Philadelphia en ’s Heeren Loo) heeft onderzocht of de Adremo draaischijf geschikt is voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. Met dit technische snufje kan de rolstoel heel eenvoudig in elke gewenste richting worden gedraaid.
De partijen zijn enthousiast. De begeleiders die de Adremo draaischijf uitgeprobeerd hebben, willen deze in de toekomst graag gaan gebruiken, omdat deze de zorg verbetert en cliënten meer eigen regie krijgen.
Volgens de testers worden cliënter alerter door het gebruik van de draaischijf. Dit is handig bij een activiteit. “Het mooiste is, dat ze het roteren na even oefenen met de begeleiders zelfstandig of met stimulans van afstand kunnen doen. Door actie-reactie in te kunnen zetten, kunnen we aan een groter doel werken: van spelend ontdekken gaan we naar gericht spelen, dat geeft mogelijkheid tot communicatie en dit betekent uiteindelijk meer eigen regie en zelfbepaling!” aldus de begeleiders.
Adremo Revalidatie Techniek ontwikkelde in 2015 al een prototype van zo’n draaischijf. Dat deed het bedrijf in samenwerking met United Care en zorginstelling Alliade. Het gebeurde in het kader van het Open Deuren project, waarin zorg en het bedrijfsleven samenwerken om tot nieuwe technologische producten te komen die het leven van cliënten kunnen verbeteren.
De draaischijf was het antwoord op de vraag van een Talant-begeleidster die zich afvroeg waarom cliënt Frank niet zelf kan bepalen waar hij naar kijkt. Door met zijn rolstoel op de draaischijf te gaan, werd dat wel mogelijk. |