Als allochtone ouders het moeilijk hebben met hun gehandicapte kind, helpt het als ze zien dat andere migrantenouders positief omgaan met een kind met een beperking. Zulke ervaringen werken besmettelijk en doorbreken het rouwproces, vertelt kinderarts Nordin Dahhan in de film Ik neem je mee, waarin je verhalen van ervaringsdeskundigen ziet.
Regisseuses Ange Wieberdink en Naima Azough tonen in hun film hoe langzaamaan de mentaliteit verandert bij migrantenouders. Aan het begin zie je nog een moeder die zegt dat ze haar dochter met Down eigenlijk niet wilde en niet met haar naar buiten durfde (ook het onderwerp van de vorige film van Wieberdink, Toch naar buiten.
Ellende vergeten
In het verhaal van Manar, een gehandicapt meisje van 12, zie je vervolgens dat de ouders ondanks alle beperkingen trots zijn en genieten van wat hun kind wel kan. Manar kan communiceren met een spraakcomputer, leert haar rolstoel zelf besturen, gaat winkelen met haar tantes en speelt met haar zusje. "Al zijn er moment dat je het moeilijk hebt, je vergeet snel de ellende, we zijn trots op haar," vertellen haar ouders.
Een klein deel van de migrantenouders heeft de kracht en de kennis om voorzieningen te organiseren voor hun kind met een beperking, vertelt kinderarts Dahhan van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. Maar de overgrote meerderheid loopt daarin nog achter. "Ik noem het de jetlag van allochtonen, ik weet als migrant hoe ingewikkeld het is hier te aarden met al die regels. Het informatieaanbod zou ook meer aangepast moeten zijn op allochtonen."
Voorzieningen
Zelf is hij verbonden aan de Mozaïek-kinderpolikliniek waar hij chronisch zieke kinderen van verschillende etnische achtergronden ondersteunt. "Dat is niet medisch, het gaat vooral om aansluiten bij hun probleem en ze helpen hun weg te vinden in het aanbod aan voorzieningen."
Mondiger
Daarnaast zie je het verhaal van een moeder van een dochter met autisme in Marokko, waar Dahhan ook werkt om iets voor zijn cultuur terug te doen. De moeder investeert ondanks negatieve reacties uit haar omgeving in hulpmiddelen voor haar dochter, die zich daardoor beter ontwikkelt. "Ouders zijn beter georganiseerd in Marokko, in Nederland moeten migrantenouders ook mondiger worden en elkaar helpen met hun ervaringen," besluit Dahhan. Deze film helpt ouders goed op weg.
Ik neem je mee (productie ZieZo), film van Ange Wieberdink en Naima Azough, met Nederlandse, Engelse, Franse en Arabische ondertiteling en een voice-over in het berbers. Prijs € 16 inclusief verzendkosten.