Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film over zorg in ontwikkelingsland wint prijs

14 februari 2011 Door de redactie Geen reacties

Een documentaire over de moeilijke toegang van mensen met een handicap in ontwikkelingslanden tot gezondheidszorg en voorlichting op het gebied van hiv en aids heeft een prestigieuze prijs gewonnen. Marijn Poels, de Nederlandse filmmaker van 'The voice of 650 million times one' kreeg de 'Dodie Spittal Award zaterdag op het Calgary International Film Festival in Canada uitgereikt.

Poels maakte de film in opdracht van internationale ontwikkelingsorganisatie VSO. De film geeft een aangrijpende beeld van mensen met een handicap in Vietnam en Kenia. Poels draagt de prijs op aan zijn hoofdrol spelers en laat deze in de sloppenwijken van Kenia in een stenen monument plaatsen.

"Ik heb met het maken van de film geen levensgevaarlijke risico's gelopen, ik hoefde niet bang te zijn voor vervolging in mijn eigen land of omgeving. Dit in tegenstelling tot de personen die ik heb mogen filmen. Personen met een handicap die in hun eigen omgeving niet worden geaccepteerd, mensen die - bovenop de armoedeproblematiek - worden gestigmatiseerd, verkracht en genegeerd door hun eigen omgeving. Het is vooral hun moed geweest om, ondanks dreigingen van buitenaf, op te komen voor hun rechten. Daarbij vallen al mijn risico's in het niet", aldus Poels.

De documentaire 'The voice of 650 million times one' is gemaakt in het kader van het Right to Life programma, een 5 jarig hiv en aids programma dat door VSO wordt uitgevoerd in 10 landen (Kameroon, Kenia, Mozambique, Tanzania, Zambia, Zuid-Afrika, Bangladesh, India, Nepal en Nederland). De Dodie Spittal Award wordt jaarlijks uitgereikt en is vernoemd naar Dodie Spittal - een vrouw die zich onvermoeibaar inzette voor mensen met een handicap.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!