Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film toont hoe zorgorganisatie de maatschappij toegankelijker maakt voor lvb-ers

23 juli 2018 Door de redactie Geen reacties

In 2017 start zorginstelling Dichterbij met een bijzonder initiatief. Ze besluit om mensen met een licht verstandelijke beperking en complexe zorgvraag die daardoor afgeschermd en ver van de maatschappij wonen een nieuw huis te geven, midden in het dorp Grubbenvorst. Filmmaker Ruud Lenssen volgde een half jaar lang bewoners, medewerkers en dorpsgenoten van De Baersdonck in Grubbenvorst. Resultaat is een prachtige documentaire over dromen en sentimenten.

De bewoners van De Baersdonck hebben in het verleden door hun beperking problemen gehad met bijvoorbeeld verslaving, depressie, agressie, omgaan met geld, functioneren in de samenleving. Hiervoor hebben ze bij zorgorganisatie Stevig, onderdeel van Dichterbij, met succes een behandeling ondergaan. Nu zijn ze toe aan een terugkeer in de maatschappij en die kans krijgen ze bij De Baersdonck in Grubbenvorst.

In eerste instantie verhuizen er tien bewoners naar het dorp, uiteindelijk moeten er zeventien mensen gaan wonen. De documentaire volgt Elly en Mehmet, coördinator Loes Verheggen en dorpsraadvoorzitter Ruud Meijers. Vanaf de voorbereidingen tot en met de verhuizing en de eerste stappen van de Baersdonck-bewoners op weg naar meedoen in het dorp.


Problemen
“Echt vet hier,” zeggen de bewoners als ze de eerste keer hun nieuwe onderkomen bezoeken. Een deel van het dorp is minder enthousiast: wat zijn dat voor mensen, zorgen ze voor problemen? De film brengt deze verschillende perspectieven integer in beeld. Met de medewerkers van Dichterbij daar tussenin, zij zijn de verbindende factor.

“Het gaat er niet om: hoe voorkomen we dat er incidenten zijn, die zullen er zijn. Maar belangrijk is: hoe gaan we het met elkaar oplossen?” zegt Marcia Adams, directeur regio Zuid van Dichterbij. “We hebben een maatschappij ingericht waarin de helft van de mensen moeite heeft om mee te doen. Het is de wereld op zijn kop dat we heel veel moeten investeren om deze mensen in de maatschappij in te passen. Zouden we niet eens met zijn allen moeten proberen ons aan hen aan te passen? En dat is De Baersdonck.”

Dienstverleningscoördinator Loes Verheggen, die de bewoners begeleidt bij deze nieuwe stap: “De mensen die naar Grubbenvorst verhuizen, zijn eerder vastgelopen in de maatschappij. Inmiddels zijn ze hier uitbehandeld en willen heel graag een bijdrage leveren in Grubbenvorst.”


Trots
Je gaat meeleven met Elly en Mehmet op weg om hun droom te realiseren: Elly wil graag met ouderen werken in het bejaardentehuis van Grubbenvorst en ziet er naar uit weer middenin een dorp te wonen.

klik_5_actueel_baersdonck_elly.jpg

Mehmets wens is geen uitkering meer maar een baan: werken in de supermarkt. Op de dag van de verhuizing is hij enorm gespannen en twijfelt of hij niet liever op het instellingsterrein in Oostrum had willen blijven. “Het afscheid doet wel pijn,” zegt Elly ook. “Maar we gaan daar ook een leuke tijd tegemoet.”

Mooi is dat je de angst van de buurt langzaam ziet veranderen in nieuwsgierigheid. Is iemand bij de dorpsraad eerst nog angstig en zegt een hond aan te schaffen als hij zich bedreigt voelt, bij een burendag twee maanden na de start zegt de dorpsraadvoorzitter: “We hebben jullie in ons hart gesloten.”  |

Bekijk de documentaire De Baersdonck – Dichterbij de samenleving

De film is in april op de regionale tv-zender L1 uitgezonden en wordt daar deze zomer ook herhaald. De film is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de provincie Limburg in het kader van de Experimenteerregeling Sociale Agenda Limburg.

Dichterbij heeft ook een aantal extra voorstellingen van de film gepland in filmhuizen, informatie via communicatie@dichterbij.nl. Via dit adres is ook een DVD van de documentaire te bestellen, prijs € 12,10.


Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!