Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film: Van kunstenaar met syndroom van Down naar popster

22 oktober 2024 Door de redactie Geen reacties

“Er zijn al te veel kunstenaars met het syndroom van Down,” zegt Bruin Perry tegen zijn familieleden. “Muziek is mijn echte droom.” In de documentaire Bruin Jackson Pop is te zien hoe hij ook deze droom achterna gaat. De film is dinsdag 22 oktober om 22.40 uur te zien op NPO 2 en erna terug te kijken op 2Doc en NPO Start.

Kunstenaar Bruin Parry is een enorme fan van Michael Jackson en heeft zich nu voorgenomen om zijn opvolger te worden als ‘The King of Pop’. Parry, 25 jaar geleden geboren met een chromosoom meer, ontpopte zich de afgelopen jaren tot een succesvol multidisciplinair kunstenaar, model en influencer, zo beschrijft de VPRO-gids het multi-talent. Musea kopen zijn werk aan en in 2022 werd Parry genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs.

Maar zo verdienstelijk als Parry ontwerpt, schildert, danst en fotografeert, het benodigde zangtalent van de veelzijdige kunstenaar uit de Jordaan is ver te zoeken, constateert zijn omgeving in de documentaire die zijn tante Sandra Parry over hem maakte. Zijn ouders zijn bang dat hun zoon straks op het podium zal worden uitgelachen.

Toch weet Bruin een album te maken (Cowboy van de Jordaan) met hulp van een club creatieve vrienden en ook bekende artiesten als Abel van Gijlswijk en Donny Ronny (alter ego van Stefano Keizers). Aan creativiteit en charme ontbreekt het Bruin in ieder geval niet, zo is te zien in de documentaire. Hij is niet voor niets de ‘cowboy van de Jordaan’, waar hij veel op straat danst. Ook maakte hij zelf de tekening op de elpee.

Regisseuse Sandra Parry volgt hem in de aanloop naar de albumpresentatie in de Amsterdamse concertzaal de Melkweg in de zomer van 2024. De film over Bruin Jackson Superstar (NTR) duurt 50 minuten en is dinsdag 22 oktober te zien om 22.40 uur op NPO 2, en erna terug te kijken via 2Doc.nl en NPO Start.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!