Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Foetus lijdt onder depressie èn antidepressiva

8 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

Als vrouwen tijdens hun zwangerschap ernstig depressieve klachten hebben, groeit hun baby minder hard. Zowel het lichaam als het hoofd laten dan een groeiachterstand zien. Vrouwen die antidepressiva gebruiken hebben minder depressieve klachten, maar van hun baby groeit het hoofdje minder snel.

Hanan El Marroun, wetenschappelijk onderzoeker aan het Erasmus medisch centrum/Sophia kinderziekenhuis, publiceert haar onderzoek naar de relatie tussen antidepressiva tijdens de zwangerschap en verminderde hersengroei in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of general psychiatry.

Om depressies tegen te gaan zijn verschillende behandelingsmethoden mogelijk, zoals psychotherapie, lichttherapie of medicatie, meestal in de vorm van zogenaamde ssri's: selectieve serotonine heropname remmers. Het gebruik van ssri's wordt over het algemeen als redelijk veilig beschouwd, vooral in vergelijking met oudere soorten antidepressiva.

Hanan El Marroun onderzocht de relatie tussen ssri-gebruik en de groei van de foetus tijdens de zwangerschap. El Marroun: "Ssri's kunnen de placenta passeren en de serotoninebalans verstoren. Serotonine is belangrijk voor de groei van het brein. Dierproeven hebben al laten zien dat deze verstoring nadelig kan werken op de ontwikkeling van de hersenen."

Echo
El Marroun onderzocht drie groepen vrouwen: zwangere vrouwen zonder depressiesymptomen, zwangere vrouwen met ernstige depressiesymptomen en zwangere vrouwen die ssri's gebruikten. Het ongeboren kind werd door middel van echo-onderzoek in elk trimester van de zwangerschap bekeken en opgemeten. Bij vrouwen met depressieve klachten groeide de foetus minder goed dan bij de vrouwen zonder depressieve klachten. Bij vrouwen die ssri's gebruikten, groeide het hoofdje van de foetus minder goed, maar het lichaam groeide normaal. Verminderde hoofdgroei kan gezien worden als verminderde hersenontwikkeling.

Blootstelling
El Marroun: "De foetus heeft een mechanisme dat ervoor zorgt dat de opbouw van de hersenen niet wordt verstoord als de omstandigheden minder goed zijn. Als er bijvoorbeeld een tekort aan voeding of zuurstof is, worden eerst huid en lever aangedaan, zodat de hersenen gespaard blijven. Dat bij blootstelling aan ssri's juist de groei van het hoofdje achterblijft en de rest van het lichaampje goed groeit, betekent dat ssri's specifiek schadelijk zijn voor het ontwikkelende brein. De lange-termijneffecten moeten verder worden onderzocht."

Lees meer op www.erasmusmc.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!