Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Frans rapport luidt noodklok over gehandicaptenzorginstellingen België

25 september 2024 Redactie Klik Geen reacties

Het Franse Rekenhof heeft 150 inspectierapporten over Belgische gehandicaptenzorginstellingen bekeken en concludeert dat er sinds 2015 ernstige tekortkomingen zijn vastgesteld bij 60 organisaties die zorg bieden aan Franse mensen met een beperking.

Het gaat om instellingen in Wallonië, waar al decennialang mensen met een verstandelijke beperking uit Frankrijk worden opgenomen. Hun aantal is in de loop der jaren gestegen; het zou nu gaan om 7.000 volwassenen en 1.200 kinderen.

Complexere zorg
Onder de Franse mensen met een beperking zitten vooral de meer complexe gevallen, waar men zich in Frankrijk geen raad mee weet en die gekenmerkt worden door psychiatrische en gedragsproblemen. Dat deze groep geen zorg kan krijgen in Frankrijk zelf, illustreert volgens het Rekenhof de tekortkomingen van het Franse aanbod.

Mishandeling
De misstanden waar het Rekenhof op stuitte, lopen uiteen van verbale en fysieke mishandeling, bedorven voedsel, het onthouden van voedsel als strafmaatregel en financiële fraude tot gebrek aan zorg met soms de dood tot gevolg.

Als tegenreactie op dit bericht stelt AFrESHEB – de organisatie voor Fransen met een handicap in België – dat het rapport te veel de focus legt op wat er misgaat. Er zijn meer controles in België dan in Frankrijk , is het verweer. Ook zijn de normen in België aangepast en hebben autoriteiten instellingen gesloten waar het niet goed ging, aldus de AFrESHEB.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!