Lekker gamen en tegelijk je ruimtelijk denkvermogen trainen. Dat kan met de Tang Solver game van Ellahe Chabani. De cognitief psychologe heeft de ontwikkeling van het visueel-ruimtelijk denkvermogen onderzocht en promoveerde erop aan de Universiteit Leiden. De Tang Solver game biedt volgens haar met name mogelijkheden voor kinderen met autisme.
Samen met haar collega Bernhard Hommel heeft promovenda Chabani een game ontwikkeld: de Tang Solver. Zij bekeek of het mogelijk is om met dit elektronisch spelinstrument het visueel-ruimtelijk denkvermogen te trainen. Dat denkvermogen heb je bijvoorbeeld nodig bij schrift en tekeningen. Kinderen slaagden er gedurende het onderzoektraject in om visueel-ruimtelijke taken beter op te lossen. Dat bewezen de resultaten van begin- en eindtoetsen. Chabani concludeert daaruit dat de benodigde vaardigheden aan te leren en te ontwikkelen zijn, en dat de training met de Tang Solver daarvoor doeltreffend is.
Sommige mensen beschikken over goede vaardigheden om hun ruimtelijke omgeving waar te nemen. Anderen worstelen met hun Visuo Spatial Processing Skills (Vsps). Deze vaardigheden zijn belangrijk bij gewone dagelijkse activiteiten en worden almaar belangrijker voor toekomstige generaties die opgroeien in een beeldcultuur met websites en apps. Die Vsps zijn te ontwikkelen bij jongeren en volwassenen, zo blijkt uit bestaand onderzoek. Of dat ook bij kinderen in de schoolleeftijd zo is, was nog niet bekend.
Autisme
Eerst heeft Chabani haar onderzoeksmateriaal beoordeeld bij normale kinderen. Vervolgens evalueerde ze de elektronische spelversie en vergeleek de resultaten van kinderen met een typische ontwikkeling met die van kinderen met een autisme spectrum stoornis. Uit de resultaten bleek dat de kinderen hun Vsps verbeterden met de Tang Solver. Bijzonder interessant vindt Chabani de resultaten voor kinderen met autisme. "Volgens ons experiment met de Tang Solver hebben kinderen met een autisme spectrum stoornis, in tegenstelling tot de gangbare opvatting, geen systematische achterstand in het verwerken van informatie."
Chabani vergeleek de resultaten van de Tang Solver-training ook met de effecten van traditionele face-to–face-training. Chabani: "Face-to-face-training is persoonlijker en tijdsintensiever. We vinden de Tang Solver geschikter bij kinderen die graag autonoom leren. Evengoed leveren beide methoden opvallende resultaten op onder kinderen met een typische ontwikkeling en met een autisme spectrum stoornis. Dat bewijst de waarde van puur visuele instructie voor zowel het onderwijs als de klinische praktijk en toekomstig onderzoek."
Meer informatie op de website van de Leidse Universiteit.