Tv-programma Nieuwsuur besteedde gisteren in een reportage aandacht aan de gehandicaptenzorg. Zorgorganisaties en ouders van mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen, stellen daarin dat er veel te weinig op corona wordt getest. Bovendien is er een gebrek aan mondkapjes en beschermende kleding, vertellen zij aan Nieuwsuur.
Omdat in de verstandelijk gehandicaptenzorg relatief veel fysiek contact is tussen zorgverleners en cliënten, kan het coronavirus zich er zonder goede bescherming makkelijk verspreiden, vrezen instellingen en ouders. In de uitzending van Nieuwsuur zeggen ze dat de gehandicaptenzorg nu te weinig wordt geholpen bij de problemen.
Te weinig testen en beschermingsmiddelen
Een groot probleem is dat medewerkers in de gehandicaptenzorg te weinig beschermingsmiddelen hebben om besmetting te voorkomen. Ook vertelt een moeder in de uitzending dat haar dochter die ziek werd geen test kreeg, een verhaal dat niet op zichzelf staat volgens voorzitter Boris van der Ham van Vereniging Gehandicaptenzorg. "Er wordt getest, maar veel te weinig en met veel te weinig spoed."
Een woordvoerder van het RIVM erkent dat er een gebrek is aan beschermingsmiddelen, en dat er behoudend met tests wordt omgegaan om een tekort te voorkomen. Het RIVM is op dit moment met de instellingen in overleg over een beleid specifiek voor de gehandicaptenzorg.
Woningen onnodig op slot
Ieder(in), de belangenkoepel van mensen met een beperking, krijgt veel signalen van bezorgde ouders en naasten. Volgens directeur Illya Soffer zijn meer tests en bescherming nodig om "onnodige quarantaine en psychische schade bij cliënten en ouders" te voorkomen.
Nu worden uit voorzorg soms hele woongroepen afgesloten terwijl onduidelijk blijft of een bewoner besmet is, zegt bestuurder Kees Erends van 's Heeren Loo. Dit gebeurde ook bij de woongroep van Soffers eigen verstandelijk gehandicapte zoon. Van een andere cliënt werd vermoed dat hij besmet was. Omdat er niet getest kon worden, moest de hele afdeling in quarantaine. Soffer: "Het is onbegrijpelijk dat mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders, die toch al keihard moeten werken om het een beetje vol te houden, woningen op slot moeten zetten, terwijl dat misschien wel helemaal niet nodig is." |
Bekijk de uitzending van Nieuwsuur.
Lees een reactie van Loes den Dulk (Raad op Maat) over de bezoekverboden bij instellingen.