Twee cliënten van zorgaanbieder Keroazie (woonbegeleiding en dagbesteding) in Pieterburen worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een inwoner van de gemeente De Marne. Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en een gemeentelijke toezichthouder blijkt dat vooral de samenwerking in de zorg voor deze cliënten tekort schoot.
Op 1 januari 2016 bleek een inwoner van de gemeente De Marne vermist te zijn, waarna buurtbewoners en politie een zoekactie begonnen. Het lichaam van de vermiste inwoner werd op 6 januari 2016 door de politie gevonden in de tuin van de oefenwoning van een cliënt van een zorgwoning van organisatie Keroazie. Twee cliënten, die een relatie met elkaar hadden, werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Beide cliënten hebben een bewogen leven waarbij sprake is van een complexe hulpvraag.
De Inspectie en de centrumgemeente Groningen deden samen onderzoek gedaan naar aanleiding van de ernstige gebeurtenis. De toezichthouders onderzochten of de zorg en ondersteuning aan die twee cliënten goed is geweest. Het onderzoek is een aanvulling op de eerdere calamiteitenonderzoeken van zorginstelling Keroazie zelf.
Tekortgeschoten
Er waren vier zorgaanbieders betrokken bij de zorg voor de cliënten: Keroazie, La Hacienda, Ter Wille en Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN). De zorg voor de twee cliënten heeft volgens de inspectie op een aantal gebieden tekortgeschoten:
De inspectie eist dat alle betrokken zorgaanbieders beter gaan samenwerken en daar concrete (schriftelijke) afspaken over maken. Niet alleen met elkaar, maar ook met alle andere betrokken partijen (bijvoorbeeld huisarts, politie, gemeente, bewoners).
Scholing
De betrokken zorgaanbieders moeten daarnaast weten hoe om te gaan met zorgmijdend gedrag en huiselijk geweld. Keroazie en La Hacienda moeten volgens de inspectie duidelijk keuzes maken aan welke doelgroep zij zorg verlenen. Ze moeten er voor zorgen dat het personeel voldoende deskundig is voor deze doelgroep en zo nodig de juiste (bij)scholing krijgt.
Ook op de gemeente is er kritiek: die moet duidelijk aangeven wat het gewenste resultaat is van zorg. En moet zeggen hoe zorgaanbieders dat resultaat moeten bereiken.
De toezichthouders volgen de ontwikkelingen en verbetermaatregelen bij de zorgaanbieders nauwlettend, onder andere met (on)aangekondigde bezoeken. De gemeente De Marne krijgt het advies een onafhankelijk onderzoek in te laten stellen naar de rol van de (gemeentelijke) instanties zoals de politie en het buurtplatform, die niet zijn meegenomen in het onderzoek. |
Meer informatie op de website van de Inspectie, waaronder het Rapport over het onderzoek naar de zorgverlening aan twee cliënten gemeente De Marne.