Er komt definitief geen dagbestedingscentrum naar een ontwerp van de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser op het terrein van Swetterhage in Zoeterwoude. De raad van bestuur van zorgorganisatie Gemiva-SVG Groep heeft hiertoe moeten besluiten omdat het financieel niet rond te krijgen was.
Het is een domper voor de verstandelijk beperkte bewoners van de woon- en leefgemeenschap Swetterhage, die dagbesteding zouden krijgen in het sprookjesachtige gebouw.
Sponsoractie
Twee jaar geleden startte Gemiva-SVG een actie om geld in te zamelen voor het project, omdat het Hundertwasser-gebouw zo’n twee miljoen euro meer kost dan de bouw van een reguliere dagbesteding. Die meerkosten wilde men niet uit zorggelden halen, maar bij elkaar sprokkelen via crowdfunding, fondsen en sponsoring. Via hartvoorhundertwasser.nl kon je bekijken hoeveel geld al ingezameld was en doneren.
Er kwam een documentaire die duidelijk maakte waarom men zo graag een Hundertwassergebouw op Swetterhage wilde. Het ontwerp met veel kleur en ronde vormen zou bijdragen aan het welzijn van de cliënten. Ook heeft het oog voor de natuur.
Lastig
In februari van dit jaar gaf Gemiva-SVG aan dat halverwege 2020 de knoop doorgehakt zou worden. Als dan de benodigde 2 miljoen euro niet bij elkaar was gebracht, zou er een streep door het Hundertwasser-project gezet worden. Op dat moment gaf de sponsormeter 1,2 miljoen euro aan.
Door de coronacrisis werd het echter lastig om met sponsoren nog activiteiten op te zetten. Toen in april nieuwe berekeningen waren gemaakt en bleek dat de Hundertwasser-nieuwbouw 12,8 miljoen euro zou gaan kosten in plaats van de beraamde 10 miljoen, was het duidelijk. “Dan is er, hoe moeilijk ook, maar één verantwoorde beslissing mogelijk: stoppen,” aldus de raad van bestuur.
Terugstorten of andere besteding geld
Gemiva-SVG richt zich de komende tijd op een goede afronding van het crowdfundingsproject. Fondsen, donateurs en sponsors die al een bijdrage hebben gestort, krijgen het geld terug. Geld dat bijeen is gebracht door middel van acties is bijna niet terug te geven. Met de initiatiefnemers van al die acties gaat de zorgorganisatie in gesprek om te kijken of er een andere besteding voor dat geld is die ten goede komt aan de bewoners van Swetterhage.
Nieuw gebouw
Blijft over: de plannen voor een nieuw dagbestedingscentrum voor 120 bewoners van die locatie. Dat centrum is nog steeds hard nodig, alleen wordt het nu een normaal, functioneel gebouw. Men gaat aan de slag met nieuwe ontwerpen en een programma van eisen. Het duurt naar verwachting nog drie jaar voor de bewoners op de nieuwe locatie terecht kunnen. |