Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicaptenzorg kan nog een digitale slag maken

20 juni 2023 Redactie Klik Geen reacties

Er zijn goede voorbeelden van organisaties in de gehandicaptenzorg die cliënten betrekken bij innovaties en planmatig te werk gaan bij het invoeren van nieuwe technologieën. Maar vaak hebben zorgorganisaties hun ICT-basis niet genoeg op orde om goed en veilig digitale vormen van zorg (e-health) te bieden, zo constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek bij veertien aanbieders in de gehandicaptenzorg.

De inspectie keek bij middelgrote, grote en zeer grote zorgaanbieders naar hoe zij omgaan met de digitale vormen van zorg. De inspecties vonden plaats in de periode 2017 tot en met voorjaar 2023. In een uitgebreid rapport van het onderzoek schetst de inspectie een vergelijkbaar beeld met dat van eerdere bezoeken. Zowel goede voorbeelden als verbeterpunten worden genoemd, zoals:

  • Risicoanalyses worden niet altijd uitgevoerd.
  • Zorgverleners moeten nog vaak digitale informatie met de hand in elektronische cliëntendossiers overnemen.
  • Zorgaanbieders hebben wel een visie en beleid over de inzet van e-health, maar de concrete uitwerking in de praktijk is zeer wisselend.
  • Cliënten zijn vaak wel betrokken bij de inzet van e-health, maar dan heel praktisch per toepassing en niet structureel.
  • En de zorgaanbieders voldoen vaak niet aan de wettelijke norm over informatiebeveiliging.

E-health kan bijdragen aan de kwaliteit van leven van de cliënten, maar ook aan oplossingen voor het personeelstekort in de zorg. Maar voor het veilig toepassen van e-health moeten de basale ICT-voorzieningen op orde zijn. Ook moet het invoeren van e-health-toepassingen een zorgvuldig en gestructureerd proces zijn, met risicoanalyses. En er moet goede informatiebeveiliging zijn.

Break-in room
In het rapport geeft de IGJ hiervan voorbeelden, zoals een zorgaanbieder die samen met andere partijen in de regio een handboek voor gegevensuitwisseling heeft opgesteld, met afspraken om de digitale overdracht van cliënten en hun gegevens mogelijk te maken. En een zorgorganisatie die een omgekeerde ‘escape-room’, namelijk een ‘break-in room’ bedacht om medewerkers bewust te maken van het belang van informatiebeveiliging.

De zorgaanbieders gingen na het bezoek van de inspectie met de verbeterpunten aan de slag. De inspectie verwacht dat de gehandicaptenzorg nog dit jaar aantoonbaar stappen zet om te voldoen aan de wettelijke norm voor informatiebeveiliging en blijft toezicht houden op e-health, ook in andere sectoren van de zorg.  |

Lees de volledige publicatie ‘Gehandicaptenzorg worstelt met digitale vormen van zorg’

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!