Om personele problemen te voorkomen testen steeds meer instellingen in de gehandicaptenzorg zelf hun medewerkers. Dit omdat de wachttijden bij de GGD oplopen, waardoor van corona verdachte medewerkers te lang niet kunnen werken. | Op de foto de teststraat bij Ipse de Bruggen
Begin september sloeg de VGN al alarm over de oplopende wachttijden bij de testlocaties van de GGD. Hoewel er sinds eind september voorrang is voor zorgverleners ook uit de gehandicaptenzorg, duurt het nog steeds te lang voordat medewerkers de uitslag hebben, meldt de NOS. Volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland hebben inmiddels tientallen gehandicaptenzorgorganisaties daarom zelf een teststraat opgezet voor hun medewerkers.
Win-win
Zorgorganisatie Ons Tweede Thuis heeft een eigen teststraat voor medewerkers ingericht in Amstelveen. Elize Middelhoven, hoofd behandeling en arts bij Ons Tweede Thuis, zegt tegen de NOS de eigen teststraat als een win-win-situatie te zien: "Wij hebben snel duidelijkheid voor onze medewerkers en we ontlasten de GGD, waar heel Nederland al komt voor een test."
Ook zorginstelling Ipse de Bruggen heeft recent een eigen teststraat geopend op het parkeerterrein van het servicekantoor van de organisatie in Zoetermeer. Zorgmedewerkers met een cliëntgebonden functie en corona-gerelateerde klachten kunnen zich online inschrijven voor de test als zij niet de volgende dag terecht kunnen bij een reguliere GGD.
Gezamenlijk probleem
Hoewel de teststraat alleen voor Ipse de Bruggen medewerkers is, onderzoekt de instelling de mogelijkheden om samen te werken met andere organisaties binnen de gehandicaptenzorg. Want op veel plekken wordt het steeds lastiger om de roosters rond te krijgen, verklaart Sam Schoch, voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgorganisatie Middin, aan de NOS. Als worstcasescenario noemt hij zelfs de inzet van familie en vrienden van cliënten. Schoch overweegt nu om zelf sneltesten aan te schaffen, als het kabinet daarover niet snel duidelijkheid geeft. |