Zorgorganisatie ’s Heeren Loo wil medewerkers binnen en buiten de instelling digitaal vaardiger maken. Op een speciale website delen ze hiervoor basiskennis over technische hulpmiddelen, programma’s en do’s & don’ts op het gebied van privacy en gegevensbeveiliging.
De zorg wordt steeds digitaler. Er komen steeds meer digitale innovaties zoals apps, robotica en producten die met internet verbonden zijn. Medewerkers moeten zich hierin mee ontwikkelen, maar dat lukt lang niet iedereen.
Uit onderzoek bij ’s Heeren Loo bleek dat er zo’n 1000 ‘digitale starters’ zijn in de organisatie. Dit zijn medewerkers die nog veel kunnen leren op het gebied van digitale vaardigheden. Tegelijkertijd zijn er ook veel medewerkers die al digitaal vaardig zijn, en meer willen weten over bijvoorbeeld de nieuwste mogelijkheden op het gebied van eHealth.
’s Heeren Loo is daarom 31 maart gestart met de campagne Digitale Vaardigheden en de bijbehorende website www.digitaal-vaardig.nl. Met als doel om het werk voor zorgmedewerkers makkelijker te maken, zodat er meer tijd voor de cliënt is en het kantoorpersoneel efficiënter en prettiger kan werken.
Er is extra aandacht voor het onderwerp ‘privacy en informatiebeveiliging’ binnen de campagne. Vanaf 25 mei wordt namelijk de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ook wel de nieuwe privacywet genoemd, van kracht. Alle medewerkers moeten hiervan op de hoogte zijn en weten wat dit betekent voor hun werk. Zo is er op de website www.digitaal-vaardig.nl bij de campagne in een speciale krant uitleg over de do’s & dont’s voor medewerkers bij het digitaal communiceren met collega’s en cliënten. Zo is er niks mis met WhatsApp gebruiken met je collega’s, als je daarin maar geen informatie over cliënten deelt.
Basiskennis
De zorg van de toekomst kan niet meer zonder de technologische ontwikkelingen. Daarom wordt er van alle medewerkers verwacht dat zij binnen de komende twee jaar voldoen aan de basiseisen digitale vaardigheden en dat ze kennis hebben over privacy en gegevensbeveiliging.
Bestuurder Jan Fidder van ’s Heeren Loo: “Elke medewerker heeft basisvaardigheden nodig heeft om in de zorg te kunnen blijven werken. Vanuit deze campagne die twee jaar duurt, doen wij er alles aan om de medewerkers op een plezierige manier te ondersteunen bij het halen van dit doel.”
Digicoaches
Er zijn digicoaches om medewerkers op hun werkplek te helpen en te ondersteunen. En er is speciaal een nieuw competentieprofiel opgesteld voor alle functieniveaus zodat de digitale vaardigheden ook onderdeel zijn van functioneringsgesprekken en sollicitatiegesprekken van medewerkers. Er is naast basisvaardigheden en privacy ook aandacht voor zorgdomotica, Office 365, Apps en instellingen, en voor de applicaties die voor het dagelijkse werk nodig zijn. |
Bekijk het leermateriaal in de vorm van werkbladen, trainingen en spelvormen op de website www.digitaal-vaardig.nl. Lees meer over de campagne in een speciale krant, met daarin ook de do’s & dont’s voor medewerkers bij het digitaal communiceren met collega’s en cliënten.