Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicaptenzorgorganisaties sluiten zwembaden

28 augustus 2024 Redactie Klik Geen reacties

Zorgorganisatie Zideris in Rhenen en Alliade in Beetsterzwaag hebben beiden bekendgemaakt dat ze de zwembaden op de zorglocaties in deze plaatsen sluiten vanwege de kosten. Voor de mensen met een verstandelijke beperking die er gebruik van maken is gezocht naar alternatieve zwem- en beweegmogelijkheden op andere locaties.

Het zwembad op zorglocatie De Wissel van Alliade in Beetsterzwaag sluit op 1 januari 2025. Het zwembad, dat uit de jaren zeventig stamt, is toe aan een kostbare renovatie die volgens de zorgorganisatie niet haalbaar is.

De levensduur van het zwembad loopt na ruim vijftig jaar op z’n eind. Directeur gehandicaptenzorg, Harco de Bruin: “Het is erg jammer dat we het zwembad moeten sluiten. Vooral omdat het zo gewaardeerd wordt door de cliënten die er gebruik van maken. We hebben de sluiting daarom nog tien jaar uit weten te stellen. Ik vind het heel begrijpelijk dat niet iedereen het eens is met het besluit. Toch is zo’n enorme investering in renovatie van een zwembad niet meer verantwoord door de druk op de zorgkosten. Dit zou betekenen dat er weer ergens anders binnen Alliade bezuinigd moet worden.”

Bij De Wissel woont een kleine groep cliënten die het zwemmen echt nodig heeft. Door de lichamelijke beperkingen is een andere beweegactiviteit niet mogelijk. Deze cliënten kunnen straks terecht bij het zwembad van Revalidatie Friesland, ook in Beetsterzwaag.

Voor andere cliënten van De Wissel blijft zwemmen in de omgeving wel mogelijk. Alliade schaft een bus aan waarmee cliënten met hulp van familie en vrijwilligers gebracht kunnen worden naar zwembaden in de buurt van Beetsterzwaag. Ook wordt het aanbod aan beweegactiviteiten verder uitgebreid volgens de zorgorganisatie, met een nieuwe wellnessruimte en sportzaal.

Zideris
Na uitgebreid onderzoek van de mogelijke alternatieven heeft ook het bestuur van zorgorganisatie Zideris besloten om het zwembad op het terrein in Rhenen te sluiten, ook vanwege de hoge onderhouds- en exploitatiekosten.

De zorgorganisatie noemt de zwembaden in Veenendaal en Rhenen, als alternatieven voor cliënten. De invulling daarvan en het exacte tijdsbestek daarvan is nog niet volledig duidelijk. Tot die tijd blijft de Zideris fysiozwemmen en recreatief zwemmen in het huidige zwembad aanbieden.  |

Klik schreef eerder over zwembaden die sluiten bij zorgorganisaties:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!