Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicaptenzorgorganisaties willen inzet zzp’ers fors beperken

13 november 2024 Redactie Klik Geen reacties

Steeds meer zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg maken bekend de inzet van zzp’ers te gaan beperken. Helemaal zonder kunnen ze niet, want als er geen vaste krachten beschikbaar zijn, moeten ze immers wel iemand van buiten de organisatie inschakelen. Maar ze gaan allemaal met de zzp’ers in gesprek om ze te verleiden in vaste dienst te komen.

De voornaamste reden om minder gebruik te willen maken van zzp’ers zit vooral in het feit dat de Belastingdienst per 1 januari 2025 gaat controleren op schijnzelfstandigheid. Hierover zegt zorgorganisatie Severinus: “De verscherpte controle van de Belastingdienst op de wet DBA, bovenop de extra kosten die we betalen voor zzp’ers en de invloed op de kwaliteit van zorg, maakt dat wij nu willen doorpakken en de inzet van zzp’ers op een verantwoorde wijze stap voor stap willen afbouwen.” Severinus gaat zzp’ers voor een vrijblijvend gesprek uitnodigen, om te kijken of ze in dienst van de organisatie willen komen.

Schijnzelfstandigen
Veel zzp’ers werken nu in teamverband en worden door een leidinggevende aangestuurd. De Belastingdienst beschouwt hen dan als schijnzelfstandigen. In dat geval krijgt de zorgorganisatie te maken met boetes en dat financiële risico wil ze niet lopen.

Capaciteitsmanagement
Zorgorganisatie Cello pakt stevig uit met de boodschap dat de inzet van zorgpersoneel via de zzp-constructie volledig wordt afgebouwd. Dat moet in de loop van 2025 gebeuren. Cliënten en netwerk krijgen een grotere rol in het organiseren van zorg en Cello is bezig met capaciteitsmanagement: hoe en wanneer kunnen ze het beschikbare personeel slim inzetten.

En met zzp’ers wordt bekeken of ze in vaste dienst kunnen of bijvoorbeeld in een flexpool willen. Zo’n flexpool biedt ze toch de nodige autonomie en afwisseling.

Keuze voor vast
Ook Pluryn kiest voor vast. Deze zorgaanbieder noemt als belangrijkste reden dat persoonsgerichte zorg het best van de grond komt met vaste, vertrouwde gezichten en zonder veel wisselingen in het personeel.

Maar ook het handhaven van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid en het feit dat de inzet van zzp’ers meer geld kost vanwege de hogere uurtarieven en de kosten voor de bemiddelingsbureaus, spelen een belangrijke rol in de beslissing. Pluryn wil dus het bestand vaste medewerkers uitbreiden en ervoor zorgen dat zorgpersoneel in dienst blijft.

Bij ’s Heeren Loo winden ze er ook geen doekjes om: deze organisatie werkt het liefst met zorgprofessionals die in vaste dienst zijn: dat zorgt voor vertrouwde gezichten op de groepen en een stabiele bezetting. Zzp’ers worden al uitgenodigd om in vaste dienst te komen, als voorbereiding op handhaving van de wet DBA. “Om te beginnen stoppen we op 1 januari met rechtstreekse inhuur van zzp’ers. Ook zetten we vanaf dat moment geen zzp’ers meer in via niet-gecontracteerde leveranciers,” zo meldt Ernst Klunder, voorzitter van de raad van bestuur.

Handhaving
Het lijkt erop dat het nieuws om te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid echt een beweging in gang heeft gezet, zeker nu de handhavingsdatum van 1 januari met rasse schreden dichterbij komt. Klik schreef in september over twee Twentse gehandicaptenzorgaanbieders die het besluit hadden genomen om te stoppen met zzp’ers. Of de Belastingdienst direct zal gaan handhaven, is niet duidelijk; ook daar kampt men met te weinig personeel. Maar het is wel duidelijk dat de zorgaanbieders geen onnodig risico willen lopen op forse boetes.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!