Onderzoekers van het UMC St Radboud hebben een genetische oorzaak van het Bohring-Opitz syndroom ontdekt. Patiënten met het Bohring-Opitz syndroom zijn ernstig verstandelijk gehandicapt, hebben afwijkingen in het gelaat en kampen daarnaast nog met diverse andere aangeboren lichamelijke problemen. In de meeste gevallen overlijden de patiënten al op jonge leeftijd. Het onderzoek naar de genetische oorzaak van dit syndroom leverde tot dusver niets op.
Next generation sequencing is een nieuwe techniek waarbij het mogelijk is om de gehele genetische code van een persoon in een aantal dagen te analyseren. Onderzoekers van het UMC St Radboud vonden met deze methode bij 7 van 13 onderzochte patiënten mutaties in het Asxl1 gen. Dit gen speelt een belangrijke rol in het activeren en stilleggen van genen die onmisbaar zijn bij de ontwikkeling van bevruchte eicel tot volwassen organisme.
Is het gen al vanaf de bevruchting gemuteerd, dan ontstaat een ontwikkelingsstoornis die leidt tot het Bohring-Opitz syndroom. Ontstaat de mutatie tijdens het latere leven, dan heeft de patiënt een verhoogd risico op acute myeloïde leukemie, een vorm van bloedkanker.
Geneticus Joris Veltman: "De mutaties in Asxl1 die we bij de 7 patiënten met het Bohring-Opitz syndroom vonden, kwamen bij geen van hun ouders voor. De genetische verandering in het gen is dus ontstaan bij de aanmaak van de zaad- of eicel. Bij de andere 6 patiënten vonden we deze mutatie niet, dus moet er op zijn minst nog een andere oorzaak zijn die tot dit syndroom leidt. We hebben door dit onderzoek al een duidelijk idee waar we nu verder moeten zoeken."
Veltman vervolgt: "We kennen op dit moment al een stuk of tien genen, die precies hetzelfde patroon laten zien. Zit de mutatie al in de bevruchte eicel, dan ontstaat een ernstige ontwikkelingsstoornis. Ontstaat de mutatie gedurende het leven, dan leidt dit tot een verhoogd risico op kanker."
Lees de online publicatie in Nature Genetics: De novo nonsense mutations in ASXL1 cause Bohring-Opitz syndrome.